Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεθσημανή τώ χωρίω, κηδεύσατέ μου τό σώμα.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ. Γεροντίου.

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας και του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας μας που τίμησαν και πλαισίωσαν την Ιερά Πανήγυρη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν και εφέτος για να ζητήσουν από στην Μητέρα της γης και Του Ουρανού την βοήθεια και μεσιτεία Της, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους, να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής.

Με το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή όπου ακολουθούσε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας που έφερε στα χείρας του το Θεομητορικό Σώμα ψάλλοντας «Απόστολοι εκ΄ Περάτων….» τοποθετώντας Το σε ειδική τιμητική εξέδρας στον αύλιο χώρο του Ναού, οπού εψάλλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος πλαισιωμένη από ένοπλο τιμητικό Άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας της Αεροπορίας.

Νέοι και νέες ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές πλαισίωσαν τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού π. Γεώργιο, που έφερε το Σεπτό Θεομητορικό Σώμα κατά την διάρκεια της λιτανείας.

Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τον οποίο εκφώνησε ο Σεπτός Μητροπολίτης μας κ. Γερόντιος μεταξύ άλλων είπε: «Η σημερινή γιορτή είναι γιορτή χαράς και ελπίδας.
Το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κατέχει εξέχουσα θέση μέσα στην θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, στην ζωή και την πίστη μας.
Αρωγός και βοηθός στην κάθε ταλαιπωρημένη ψυχή που την επικαλείται για να απαλύνει τον πόνο, το βάρος την θλίψη και την δυστυχία από την ζωή μας, είναι η προστάτιδα, η Μητέρα που έχουμε την ανάγκη να κουρνιάσουμε στην «αγκαλιά» της και να αποθέσουμε το βάρος μας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο, π Συμεών και τον Διάκονο π. Πέτρο.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την μητέρα του Ουρανού και της Γης και να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις Δωρεές της Υπεραγίας Θεοτόκου και την Παρουσία Της στη ζωή μας, μεταξύ άλλων τόνισε . Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν φέρνει θλίψη στην ψυχή των ανθρώπων αλλά γίνεται η αιτία της πραγματικής χαράς, γίνεται η Κλίμαξ που ενώνει τον ουρανό με την γη, το σημείο της φθοράς γίνεται σημείο εκκινήσεως του ανθρώπου για μια αγιασμένη ζωή που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Από πλευράς πολιτείας παρέστησαν οι: Ο επίτιμος πρόεδρος Δ.Σ Πειραιώς Κ Κουβάτσος Παναγιώτης, ο βουλευτής Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της βουλής κ. Τραγάκης Ιωάννης, πρώην βουλευτής κ Νεράτζης Αναστάσιος οι αντιδήμαρχοι Πειραιώς κ.Βοϊδονικόλας Σταύρος, Νίκαιας -Ρέντη κ. Σταματάτος Δημοσθένης, Αγίας Βαρβάρας κ. Σαββίδης Σάββας και οι δημ. Σύμβουλοι Μπούτση Χαραλαμπίδου Αθηνά, οι πολιτευτές Βαγιάκής Γεώργιος, Πατρίκιος Κωνσταντίνος και κ Μπαρμπαγίαννη Ευγενία  και Ελευθεράκη Κωνσταντίνα, ο Υπολιμενάρχης Πειραιώς Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Νικόλαος Πολέμης εκπρόσωπος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της κυριώνυμου ημέρας με την τέλεση Παρακλήσεως ενώπιον του Ιερού Εικονίσματος της Θεοτόκου.

Κοίμηση της Θεοτόκου 2018

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ευχαριστήριος μεθεόρτιος Εσπερινός και κουρά μοναχού.

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος