Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πειραιάς εορτάζει την Κοίμηση Της Θεοτόκου.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα όπως αρμόζει στην Μητέρα του Ουρανού και της γης ,  εόρτασε κι φέτος η Χριστιανοσύνη την  Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ. Γεροντίου.

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Προεξάρχοντος  Σεπτού Ποιμενάρχου  και συγχοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας μας εντός και εκτός Ελλάδος όπου προσήλθαν για να τιμήσουν και πλαισίωσουν την Ιερά Πανήγυρη.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν και εφέτος για να ζητήσουν από στην Μητέρα της γης και Του Ουρανού την βοήθεια και μεσιτεία Της, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους, να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής.

Με το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή όπου ακολουθούσε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας που έφερε στα χείρας του το Θεομητορικό Σώμα ψάλλοντας «Απόστολοι εκ΄ Περάτων….» τοποθετώντας Το σε ειδική τιμητική εξέδρα στον αύλιο χώρο του Ναού, οπού εψάλλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος πλαισιωμένη από νέους και νέες ενδεδυμένους με παραδοσιακές στολές και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας από την  ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ.

 Ένοπλο τιμητικό Άγημα  από την ΑΣΔΥΣ πλαισίωσαν τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού π. Γεώργιο, που έφερε το Σεπτό Θεομητορικό Σώμα κατά την διάρκεια της λιτανείας

Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Σεπτός Μητροπολίτης μας κ. Γερόντιος, κάνοντας αναφορά στις Δωρεές της Υπεραγίας Θεοτόκου και την Παρουσία Της στη ζωή μας, το Σωτηριολογικό έργο που εκλέχθηκε να  επιτελέσει στην γη όπως επίσης, για την Κοίμηση και Μετάσταση Της στην αγκαλιά του Υιού Της όπου από εκεί πλέον δέεται για την Στρατευόμενη Εκκλησία.

 Μεταξύ άλλων τόνισε, η πορεία μας επάνω στην γη πολλές φορές είναι τρικυμιώδης αλλεπάλληλες δοκιμασίες χτυπούν   τον αδύναμο άνθρωπο και του προκαλούν θλίψη, πολλές φορές ο άνθρωπος ψάχνει λιμάνι να ξαποστάσει από τις φουρτούνες της ζωής, να νιώσει ασφαλής, αλλά,  γύρω του όλα  γκρεμισμένα και τότε, έρχεται Εκείνη ως στοργική Μητέρα, απλώνει το χέρι και περιμένει να την  δεχτούμε να την εμπιστευτούμε, δέεται στο Υιό Της και γίνεται λιμάνι απάνεμο και ασφαλές για να μας ανακουφίσει απ τις δοκιμασίες και να μας οδηγήσει στην Βασιλεία του Θεού.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο, τον  π. Θεόδωρο εξ Αμερικής και τους  Διακόνους  π. Λουκά και π.Σωφρόνιο.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την μητέρα του Ουρανού και της Γης και να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων.

Από πλευράς πολιτείας παρέστησαν οι: Βουλευτές Μαρκόπουλος  Δημήτριος, Μανολάκος. Νικόλαος, Τραγάκης Ιωάννης,ο Πολιτευτής  κ Νεράτζης Αναστάσιος, οι αντιδήμαρχοι Νίκαιας -Ρέντη κ. Σταματάτος Δημοσθένης, Αγίας Βαρβάρας κ. Σαββίδης Σάββας και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Καρύδηε Δημήτριος.

Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν  το απόγευμα της κυριώνυμου ημέρας με την τέλεση Παρακλήσεως ενώπιον του Ιερού Εικονίσματος της Θεοτόκου.

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 2019.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η εορτή του διδασκάλου του γένους Ιερομάρτυρος Πατροκοσμά του Αιτωλού

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος