Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός  στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, πλαισιωμένου από  τον Ιερό κλήρο της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως..

Πλήθος πιστών  της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως να συμπροσευχηθούμε και να αλληλοσυγχωρηθούμε στον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό,  να λάβουμε την ευχή του Σεπτού  Πνευματικού μας Πατέρα και να διανύσουμε το στάδιο των αρετών.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του έκανε αναφορά στην  είσοδο της Αγίας και Μεγάλης τεσσαρακοστής, την  ακρόπολη των αρετών του εορτολογικού μας κύκλου.

Αναφερόμενος στην ανάμνηση της εξόδου των Πρωτοπλάστων από την τρυφή του Παραδείσου και την έλευση Του Κυρίου μας, όπου ο  τέλειος  Θεός  Χριστός  έλαβε την ανθρώπινη  φύση,    για  να  συμφιλιώσει  τον Θεό  με  τον  άνθρωπο.

Επεκτείνοντας το κήρυγμά του   με  ρητορική δεινότητα ανέλυσε το ιδιόμελο:

«Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν, ευάρεστον τω Κυρίω· αληθής νηστεία, η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας· η τούτων ένδεια, νηστεία εστίν αληθής και ευπρόσδεκτος.»

Τονίζοντας  όλοι είμαστε καλεσμένοι στη Βασιλεία του Θεού αρκεί να ανταποκριθούμε με  αυταπάρνηση και ταπεινοφροσύνη   στο κάλεσμα του Θεού.

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας κάλεσε τους πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στις  ακολουθίες ώστε να βιώσουν την πορεία προς το Πάθος αλλά και την Ανάσταση σημειώνοντας ωστόσο πως «Δεν αρκεί η «φυσική παρουσία» αν δεν συνδυάζεται με «ψυχική παρουσία» και συμμετοχή.

Το  Ιερό αναλόγιο πλαισίωσε η  Βυζαντινή Χορωδία της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του  μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Αθανασίου Ιωαννίδη, αποδίδοντας θαυμάσια τους ιερούς κατανυκτικούς  ύμνους.

Α΄ Κατανυκτικός της Συγνώμης 2019.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ἀνακοίνωσις διὰ τὴν Κυριακὴν τῆς Ὀρθοδοξίας

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος