Δελτία Τύπου

Απαραίτητες διευκρινήσεις

 

Πειραιάς 1 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

 

Στην συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου που δημοσίευσε η Εφημερίδα «Εσπρέσσο», ο δημιοσιογράφος συνανέμιξε ομού μετά των θέσεων του Σεβασμιωτάτου και ιδικάς του απόψεις αι οποίαι ερμηνεύονται από τους αναγνώστας ως θέσεις του Σεβασμιωτάτου, πράγμα το οποίον είναι ανακριβές. Ειδικώτερον εις το σημείον της συνεντεύξεως εις το οποίον αναφέρεται εις την δυνατότητα προσεγγίσεως παλαιοημερολογιτών – νεοημερολογιτών ο δημοσιογραφος  παρεισέφρησε την ιδικήν του άποψιν:

Κάποιοι λένε πως υπάρχει ελπίδα για γόνιμο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. «Μακάρι να βρεθεί λύση» εύχεται και ο Γερόντιος. Για να γίνει ένα πρώτο βήμα θα πρέπει να πάψουν οι αυθαίρετες ερμηνείες και οι δογματικές ακρότητες, όπως από τη μια πλευρά ότι «μόνο οι παλαιοημερολογίτες σώζονται και όλοι οι άλλοι κολάζονται», ότι «τα Μυστήρια του νέου ημερολογίου είναι άκυρα», αλλά και από την άλλη πλευρά ότι «όλοι οι παλαιοημερολογίτες είναι σχισματικοί, δεν έχουν ιεροσύνη, δεν έχουν αγάπη» και άλλα γενικευμένα και παρόμοια….”

Ο Σεβασμιώτατος ξεκάθαρα έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός διαλόγου προσεγγίσεως με τους Νεοημερολογίτας: α) παύσιν εκ μέρους των συμπροσευχών μετά των αιρετικών, β) παύσιν της συμμετοχής των εις το Παγκόσμιον Συμβουλίον των Εκκλησιών και γ) αποκήρυξιν  της θεωρίας των κλάδων, ήτοι της αιρέσεως του οικουμενισμού. Τα περί εκατέρωθεν ακροτήτων, ουδέποτε ειπώθησαν από τον Σεβασμιώτατον, ο οποίος και ΟΥΔΕΜΙΑΝ αναφοράν έκαμε εις τα μυστήρια των νεοημερολογιτών καθ’ όλην την διάρκειαν της συνεντεύξεως, η οποία έχει καθ’ ολοκληρίαν μαγνητοφωνηθεί από το Σεβασμιώτατον δια το ασφαλές.

Εκ του Γραφείου Τύπου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Περί Νήφωνος Αναστασοπούλου

ΕΠΟΜΕΝΟ

Συνάντηση Σεβ/του με Πρόεδρο Ο.Λ.Π.

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος