Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαθεδρικός Ναός

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου  μας κ. Γεροντίου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Ποιμενάρχου μας, κ. Γεροντίου και τους  Ιερείς της Εκκλησίας μας τίμησαν και πλαισίωσαν την Ιερά Πανήγυρη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν και εφέτος για να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής.

Με το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή νέων με παραδοσιακές στολές  όπου ακολουθούσε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας που έφερε στα χείρας του το Θεομητορικό Σώμα ψάλλοντας «Απόστολοι εκ΄ Περάτων….» τοποθετώντας Το   στον αύλειο χώρο του Ναού, οπού έψαλαν  τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία της καθ` ημάς Ιεράς Μητροπόλεως .

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος πλαισιωμένη από ένοπλο τιμητικό Άγημα του Στρατού Ξηράς και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας.

Νέοι και νέες  ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές πλαισίωσαν τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού π. Γεώργιο Κοντογιώργη, που έφερε το Σεπτό Θεομητορικό Σώμα κατά την διάρκεια της λιτανείας.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας  εκφώνησε ο Σεπτός Πομενάρχης  μας κ. Γερόντιος οπου αναφορικά είπε:  «Η σημερινή γιορτή είναι γιορτή χαράς και ελπίδας.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν φέρνει θλίψη στην ψυχή των ανθρώπων αλλά γίνεται η αιτία της πραγματικής χαράς, γίνεται η Κλίμαξ που ενώνει τον ουρανό με την γη, το σημείο της φθοράς γίνεται σημείο εκκινήσεως του ανθρώπου για μια αγιασμένη ζωή που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Στα βάσανα και τους πειρασμούς της ζωής δεν είμαστε μόνοι, έχουμε ισχυρή και φοβερά προστασία, την αγαπημένη και λατρευτή μας Παναγία.»

 

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο Κοντογιώργη και τον Ιεροδιάκονο π. Γεώργιο.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την μητέρα του Ουρανού και της Γης  και να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο  Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις Δωρεές της Υπεραγίας Θεοτόκου και  την Παρουσία Της στη ζωή μας, μεταξύ άλλων τόνισε την αδικαιολόγητη συμπεριφορά όλων εκείνων που προσπαθούν να ξεριζώσουν την Ορθοδοξία μέσα από την Ευλογημένη χώρα μας  θυμίζοντάς τους ότι, όλοι αυτοί που πολέμησαν την Ορθοδοξία και εμμέσως πλην σαφώς  τον όνομα Του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου,

Τέλος παρότρυνε τους πιστούς να προσευχηθούν θερμά για την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει της Χώρα μας.

Από πλευράς πολιτείας παρέστησαν : ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Μαρκόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιώς κ. Δημήτριος Καρύδης, Νίκαιας, Ρέντη κ. Δημοσθένης Σταματάτος, Αγ. Βαρβάρας κ. Σάββας Σαββίδης. Υποψήφιους Δημάρχους Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Παντελής Καμμά, Περάματος κ. Ιωάννης Λαγουδάκος, Νικαίας Ρέντη κ. Δημήτριος Λιντζέρης. Οι Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  κ. Γεώργιος Βαγιάκης, Κοσμάς Δημητρίου, Βασίλειος Μουζάκης, η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος κ. Αθηνά Μπούτση Χαραλαμπίδου και η πολιτευτής κ. Ελένη Πέτρακα.

 

ΕΟΡΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2023

 

 

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος 1716

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΙΓ Ματθαίου στην Ι.Μ. των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών Σπετσών

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος