Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε.

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε.

 

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεροντίου και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, ενώ στο σύνθρονο παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος που κάθε χρόνο τιμά την Κοίμηση της Θεομήτορος και λαμπρύνει την τελετή με την παρουσία του.

Οι Ιερείς της Εκκλησίας μας τίμησαν και πλαισίωσαν την Ιερά Πανήγυρη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν και εφέτος για να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής.

Με το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή όπου ακολουθούσε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας που έφερε στα χείρας του το Θεομητορικό Σώμα ψάλλοντας «Απόστολοι εκ΄ Περάτων….» τοποθετώντας Το  σε ειδική τιμητική εξέδρας στον αύλιο χώρο του Ναού, οπού εψάλλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος πλαισιωμένη από ένοπλο τιμητικό Άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.
Νέοι και νέες  ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές πλαισίωσαν τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού π. Γεώργιο Κοντογιώργη, που έφερε το Σεπτό Θεομητορικό Σώμα κατά την διάρκεια της λιτανείας.
Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τον οποίο εκφώνησε ο Σεπτός Μητροπολίτης μας κ. Γερόντιος αναφορικά είπε:  «Η σημερινή γιορτή είναι γιορτή χαράς και ελπίδας.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν φέρνει θλίψη στην ψυχή των ανθρώπων αλλά γίνεται η αιτία της πραγματικής χαράς, γίνεται η Κλίμαξ που ενώνει τον ουρανό με την γη, το σημείο της φθοράς γίνεται σημείο εκκινήσεως του ανθρώπου για μια αγιασμένη ζωή που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Στα βάσανα και τους πειρασμούς της ζωής δεν είμαστε μόνοι, έχουμε ισχυρή και φοβερά προστασία, την αγαπημένη και λατρευτή μας Παναγία.»

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο και τον π. Δανιήλ.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την μητέρα του Ουρανού και της Γης  και να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο  Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις Δωρεές της Υπεραγίας Θεοτόκου και  την Παρουσία Της στη ζωή μας, μεταξύ άλλων τόνισε την αδικαιολόγητη συμπεριφορά όλων εκείνων που προσπαθούν να ξεριζώσουν την Ορθοδοξία μέσα από την Ευλογημένη χώρα μας  θυμίζοντάς τους ότι, όλοι αυτοί που πολέμησαν την Ορθοδοξία και εμμέσως πλην σαφώς  τον όνομα Του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου,

έφυγαν από τον κόσμο τούτο ψελλίζοντας όπως ο Ιουλιανός ο Παραβάτης «Νενίκηκάς με, Ναζωραίε».

 

Από πλευράς πολιτείας παρέστησαν οι: Ο επίτιμος πρόεδρος Δ.Σ Πειραιώς Κ Κουβάτσος Παναγιώτης, ο βουλευτής Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, ο βουλευτής  και πρώην αντιπρόεδρος της βουλής κ. Τραγάκης Ιωάννης, οι αντιδήμαρχοι Πειραιώς κ.Βοϊδονικόλας Σταύρος,  Νίκαιας -Ρέντη κ. Σταματάτος Δημοσθένης, Αγίας Βαρβάρας  κ. Σαββίδης Σάββας και οι δημ. Σύμβουλοι Μπούτση Χαραλαμπίδου Αθηνά, οι πολιτευτές Βαγιάκής Γεώργιος,και κ Μπαρμπαγίαννη  Ευγενία   ο Υπολιμενάρχης Πειραιώς Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Νικόλαος Πολέμης  εκπρόσωπος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας

Δεκαπενταύγουστος 2017

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η ανάμνηση του Θαύματος Του Αγίου Σπυρίδωνος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ο Σεβασμιώτατος στον εορτασμό Της Παναγίας Της Προυσιωτίσσης

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος