Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή του Τυφλού

Στον Ιερό Ναό του Αγίου  Παύλου στην Π. Κοκκινιά, ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας,  κ. Γερόντιος, την   Κυριακή του Τυφλού, με συλλειτουργό  τον  εφημέριο  του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο  π. Ιωάννη Μουρίκη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος  αναφέρθηκε στο θαύμα του Χριστού με τον εκ γενετής τυφλό, όπως το διηγείται ο Ευαγγελιστής Ιωάννης Τονίζοντας ότι ο Κύριος με την πράξη Του αυτή Υπενθυμίζει τη δημιουργία του ανθρώπου:

Ο Χριστός, ως ο Λόγος του Θεού, είναι ο Δημιουργός. Όταν πλάθει με χώμα μάτια στον τυφλό, μάς παραπέμπει στη Γένεση όπου ο Θεός έπλασε τον Αδάμ «εκ γης». Ο Ιησούς δεν θεραπεύει  απλώς, αλλά αναπλάθει,  δημιουργεί εκ νέου. Δείχνει έτσι ότι είναι ο ίδιος ο Δημιουργός Θεός. Ο εκ γενετής τυφλός γεννήθηκε με ατέλεια,  ένα σημάδι της φθοράς του κόσμου λόγω της πτώσης. Ο Χριστός χρησιμοποιεί χώμα για να δείξει ότι ήρθε να αποκαταστήσει την πλάση, να θεραπεύσει τη φύση του ανθρώπου.

 

Το να θεραπεύσει με χώμα και σάλιο δείχνει τη συγκατάβαση του Θεού. Ο Θεός εργάζεται μέσα από απλά, ταπεινά μέσα, όχι θεαματικά. Η θεραπεία δεν έγινε με έναν θείο λόγο μόνο, αλλά με απτή, ταπεινή πράξη.

Ο Χριστός ζητά από τον τυφλό να πάει και να πλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Αυτό θυμίζει το βάπτισμα, όπου με το νερό καθαρίζονται όχι μόνο τα μάτια αλλά ολόκληρος ο άνθρωπος. Έτσι ο τυφλός όχι μόνο βλέπει σωματικά, αλλά ξεκινά πορεία πνευματικής όρασης.

Ο τυφλός συμβολίζει τον άνθρωπο τυφλό πνευματικά. Ο Χριστός έρχεται να δώσει πνευματική όραση, φως στη ψυχή. Και αυτό το φως είναι καρπός πίστης και υπακοής,  όπως ο τυφλός υπάκουσε, πήγε και πλύθηκε, έτσι κι εμείς καλούμαστε να υπακούσουμε στον Χριστό για να «δούμε όλα αυτά τα δώρα που μας έχει ετοιμάσει.».

Ο Χριστός δεν ήρθε απλώς να θεραπεύσει το σώμα, αλλά να αναπλάσει τον άνθρωπο ολοκληρωτικά. Όπως έπλασε τα πρώτα μάτια με χώμα, έτσι μπορεί να πλάσει καινούργια καρδιά, καινούργιο πνεύμα σε κάθε έναν που πιστεύει. Αυτό το θαύμα είναι μια ζωντανή μαρτυρία ότι ο Ιησούς είναι «το φως του κόσμου»  Το φως που διαλύει κάθε σκοτάδι, σωματικό και πνευματικό.

Τέλος  ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ανέγνωσε  την ευχή για , τους μαθητές  που   διανύουν  στην εξεταστική περίοδο, ώστε ο Πανάγαθος Θεός να τους φωτίσει.

Ευχόμενος καλή πρόοδο!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ 2025

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Μνημόσυνο του Μακαριστού Πρεσβυτέρου π. Προκοπίου Μπούτση

ΕΠΟΜΕΝΟ

Της Αναλήψεως Του Κυρίου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος