Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετέστης πρός την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής.

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε  η Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, «το Πάσχα του καλοκαιριού» η Κοίμηση Της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όπως κάθε χρόνο επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Πειραιώς και Σαλαμίνος  κ. Γεροντίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου, ενώ στο σύνθρονο  κατά την απόδοση των εγκωμίων παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος

 

Ο ευσεβής κλήρος  της Εκκλησίας μας τίμησε  και πλαισίωσε με ευλάβεια την Ιερά Πανήγυρη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, οι ευσεβείς προσκυνητές  συνέρρεαν  να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής,  λαμβάνοντας την χαρά και την ελπίδα που μεταδίδει η Μεσίτρια του ουρανού και της γης.

 

Κατά την Λιτή σχηματίστηκε πομπή υπό των κληρικών που προπορευόταν του Σεβασμιωτάτου  Ποιμενάρχου μας,  ο οποίος  έφερε εις τα χείρας του το Θεομητορικό Σώμα  και  το τοποθέτησε σε ευπρεπισμένο  ανάκλιντρο  στον αύλιο χώρο.

Ακολούθησαν  τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου και εν συνεχεία η Αρτοκλασία  .

Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

 

Εκ βάθους καρδίας ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος απηύθυνε εόρτιο  λόγο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  η  Κοίμηση και Μετάσταση  της Υπεραγίας Θεοτόκου,  είναι γιορτή χαράς και ελπίδας.

Το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κατέχει εξέχουσα θέση μέσα στην θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, στην ζωή και την πίστη μας.

Συνοδοιπόρος  σε  κάθε ταλαιπωρημένη ψυχή που την επικαλείται  την βοήθεια Της για να απαλύνει τον πόνο, το βάρος την θλίψη και την δυστυχία από την ζωή του, είναι η προστάτιδα, η Μητέρα που έχουμε την ανάγκη να κουρνιάσουμε στην «αγκαλιά» της και να αποθέσουμε το βάρος μας.  Διαχρονικά βλέπουμε στην ζωή μας την ισχυρή και φοβερά προστασία Της, δεν μας άφησε ποτέ μόνους, δυστυχώς εμείς απομακρυνθήκαμε η αλαζονεία της εποχής μας σαλπίζει, ότι όλα μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας και πέφτουμε στην παγίδα, χάνουμε το μέτρο  και την απομακρύνουμε από την ζωή μας.

Ας επανέλθουμε ας Της ζητήσουμε να μας αφήσει να «κουρνιάσουμε» στην αγκαλιά Της για να νιώσουμε την ζεστασιά και την προστασία Της.

 

Τέλος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο που έδωσε το παρών  όπως πάντα στην  λαμπρή αυτή τελετή, τους κληρικούς των Μητροπόλεων Πειραιώς και Αττικής και Βοιωτίας τους Ιεροψάλτες, τους συντελεστές της εορτής και τους ευλαβείς προσκυνητές που κάθε χρόνο δίδουν το παρών.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας .

Δοθείσης  ευκαιρίας λόγω των μέτρων που ίσχυαν την προηγούμενη χρονιά δεν μπορέσαμε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια  από την Επανάσταση του 1821, έτσι φέτος Χάριτι Θεού  οι νέοι και οι νεάνιδες  ενδύθηκαν παραδοσιακές στολές για να τιμήσουν την εορτή.

Προπορευόταν της λιτανείας έφιππος αξιωματικός με την γαλανόλευκη να κυματίζει ενώ  πίσω σχηματιζόταν η λιτανευτική πομπή, ακολουθούσε το  Ιερό Εικόνισμα Της Υπεραγίας Θεοτόκου υποβασταζόμενο  υπό τεσσάρων ενδεδυμένων αξιωματικών με παραδοσιακές στολές και ένοπλο τιμητικό Άγημα του Στρατού ξηράς.

 

Νεάνιδες  ενδεδυμένες  με παραδοσιακές στολές  πλαισίωσαν τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού π. Γεώργιο Κοντογιώργη που έφερε το Σεπτό Θεομητορικό Σώμα κατά την διάρκεια της λιτανείας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, κ. Γεροντίου

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την Μητέρα του Ουρανού και της Γης  και να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο  Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέλυσε θεολογικά το κοντάκιο της εορτής «Τήν εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, καί προστασίαις αμετάθετον ελπίδα, τάφος καί νέκρωσις ουκ εκράτησεν, ως γάρ ζωής Μητέρα, πρός τήν ζωήν μετέστησεν, ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον» Τονίζοντας ότι η υπακοή και η αποδοχή Της στο θελήμα Του Θεού, την έκανε αίτια να ολοκληρωθεί το Σωτηριολογικό έργο  Του  και να καταργήσει το κράτος του θανάτου. Επίσης  στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευσέβεια προς κάθε Ιερό και Όσιο  που αξιωθήκαμε να παραλάβουμε από του Πατέρες μας και την τιμή που πρέπει να αποδίδουμε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τέλος  ο εφημέριος του Ι. Ναού π. Γεώργιος Κοντογιώργης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που λαμπρύνει την εορτή με την παρουσία του και είναι μπροστάρης σε κάθε πνευματικό  γεγονός με ισχυρή παρουσία και προστασία, ευχαρίστησε  τους ιερείς που προσήλθαν, τους Ιεροψάλτες, τους ενδεδυμένους νέους που συμμετείχαν, τις κατηχήτριες και τα παιδιά των κατηχητικών, τους συνεργάτες του  και όλους  όσους κοπίασαν για την αρτιότητα της Ιεράς Πανηγύρεως.

Το εσπέρας τελέστηκε ευχαριστήρια παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο .

Εκ μέρους της Πολιτείας παρέστησαν οι Βουλευτές Δημήτριος Μαρκόπουλος,Ιωάννης Τραγάκης και  ο Στρατηγός Νικόλαος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιώς Δημήτριος Καρύδης Αγίου Ιωάννη Ρέντη  Δημοσθένης Σταματάτος, Αγίας Βαρβάρας  Σάββας Σαββίδης και Χρήστος Βασιλείου, ο Δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου Παντελεήμων Καμμάς, η Περιφερειακή σύμβουλος Ευγενία Μπαρμπαγιάννη  και οι Πολιτευτές  Χρήστος Σαλαλές , Νικόλαος Σούτας, Γεώργιος  Βρεττάκος και Γεώργιος Βαγιάκης.

 

ΕΟΡΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2022

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην Παναγία Σουμελά Ασπροπύργου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος