Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Με την πρέπουσα κατάνυξη κατανυκτική πραγματοποιήθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πιστοί από διάφορες περιοχές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως να ενώσουμε τις προσευχές μας στον Τριαδικό Θεό, να αλληλοσυγχωρηθούμε και να λάβουμε τα εφόδια για να διάγουμε το στάδιο των αρετών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, κ. Γεροντίου, τη συμμετοχή του Ιερού κλήρου της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και του δεομένου χριστεπώνυμου πληρώματος της εκκλησίας μας, τελέστηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της συγνώμης.

Άρτια και κατανυκτικά απέδωσε την καθιερωμένη υμνολογία της ημέρας η βυζαντινή χορωδία της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη χωραρχία του μουσικολογιωτάτου ιεροψάλτου. κ Αθανασίου Ιωαννίδη.

Ο Σεβασμιώτατος εστίασε την ομιλία του στον παρελθόντα αλλά και ενεστώτα χρόνο, σε όσα συνέβησαν αλλά και συνεχίζουν να συμβαίνουν όχι μόνο στα της ασθενείας που μας επισκέφτηκε, αλλά και τίς δραματικές εξελίξεις του πολέμου που έχουν εμπλακεί ομόδοξες χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τίποτε δεν είναι δικό μας….

Μέσα από όλα αυτά τα γεγονότα, γίνεται ακόμα ποιο έντονη η ανάγκη να εναποθέσουμε τον εαυτό μας στο θεό , όλες αυτές οι δοκιμασίες που βιώνουμε είναι γεννήματα της αλαζονικής εγωιστικής στάσης μας απέναντι στο θεό, γιατί τον διώξαμε από την ζωή μας και του είπαμε θα ζήσουμε μόνοι μας και θα τα καταφέρουμε και Εκείνος σεβόμενος την επιθυμία μας αφήνει να πορευθούμε.
Αλλά Κύριος υπερηφάνοις αντιτάσσεται, γι’ αυτό και η κατανυκτική υμνολογία της Εκκλησίας μας συνδυαστικά με τις προτροπές του Ευαγγελικού Λόγου που ακούσαμε με την έναρξη του Τριωδίου, μας καλούν να αλλάξουμε φρόνημα, να ενδυθούμε την Ταπείνωση, να ενδυθούμε την Μετάνοια τη συγχωρητικότητα και τον πνευματικό θησαυρισμό που θα μας εξασφαλίσουν την ασφαλή πορεία του από την γη στον ουρανό.

Εν συνεχεία  ο Ποιμενάρχης μας διάβασε την συγχωρητική ευχή, αλληλοασπάστηκαν κλήρος και λαός ενώ κάλεσε τους πιστούς να κάνουν καρδιακή προσευχή να παύσει ο Θεός τον πόλεμο και να ενισχύσει τους πληγέντες.
Τέλος τόνισε: είναι ανάγκη να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες, ώστε να βιώσουμε την πορεία προς το Πάθος αλλά και την Ανάσταση σημειώνοντας ωστόσο πως «Δεν αρκεί η «φυσική παρουσία» αν δεν συνδυάζεται με «ψυχική παρουσία» και συμμετοχή μας.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Κυριακή της Τυρινής

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η πρώτη Λειτουργία των Προηγιασμένων.

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος