Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και πανηγυρικό τόνο εορτάσθηκε και εφέτος ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Καραβά Πειραιώς.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την Παναγία Μητέρα του ουρανού και της γης.

Την Παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, κ. Γεροντίου πλαισιωμένου υπό των  και κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς  Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος βασταζόμενη από ευζώνους και ενδεδυμένα παιδιά με παραδοσιακές στολές,  πέριξ των οδών υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Πειραιώς παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, με συλλειτουργό τον εφημέριο του Ι. Ναού π. Λουκά Πόρτο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος  ανέπτυξε την θεολογική ερμηνεία του Αειπάρθενου της Θεοτόκου, διευκρινίζοντας την συμμετοχή της Υπεραγίας Θεοτόκου στο σχέδιο του Θεού για την Σωτηρία του ανθρωπίνου γένους,. Τονίζοντας ότι ο Θεός είχε δώσει υποσχέσεις στους Πατριάρχες  των Ιουδαίων ότι δεν θα αφήσει το ανθρώπινο γένος και θα το επισκεφτεί για να το λυτρώσει.  Αυτό συνέβη με  την Υπακοή Της Ταπεινής Κόρης Της Ναζαρέτ,  η οποία υμνεί τον Θεό και παραδίδει τον εαυτόν Της στο και Θέλημα Του, όπου κατά τους Πατέρες τη στιγμή εκείνη έχουμε ανάπλαση και αναδημιουργία του ανθρώπου.

Ο πρώτος άνθρωπος Αδάμ με την πτώση του απέτυχε στην αποστολή του να αγιάσει την κτίση. Στα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου δημιουργείτε ο νέος Αδάμ που παίρνει σάρκα από τα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ενώνει με την Θεϊκή Του φύση και έτσι έχουμε τις δύο φύσεις θεϊκή και ανθρώπινη.  Ο Αχώρητος  χωρείτε  και κυοφορείται στα σπλάχνα Της Παναγίας Μητέρας μας, για να διορθώσει το σφάλμα των Προπατόρων , να σηκώσει στους αναμάρτητους ώμους Του  το βάρος των αμαρτιών μας και να καταργήσει με τα Πάθη Του και την Ανάστασή Του, τον Θάνατο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 2023

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η Ακολουθία του Στ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού

ΕΠΟΜΕΝΟ

.

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος