Την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια η τοπική μας Εκκλησία, η οποία όπως κάθε χρόνο φιλοξένησε την Συνοδική Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

Χιλιάδες πιστοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Μητρός Εκκλησίας κατέκλυσαν τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιώς δίδοντας θερμό και ομολογιακό παρόν.

Της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλίνικος Α΄, συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Πειραιώς κ. Γεροντίου, Αττικής κ. Χρυσοστόμου, Τορόντο κ. Μωυσέως, Ωρωπού κ. Κυπριανού του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λούνης Σιλουανού καθώς και των εκπροσώπων της αδελφής Εκκλησίας της Ρουμανίας, Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σουτσάβας κ. Σωφρονίου και Πλοεστίου κ. Αντωνίου.

Προ της τελετής τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Φιλίππου Καμινίων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, και εν συνεχεία ακολούθησε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Με την ολοκλήρωση του Αγιασμού, σχηματίστηκε μεγαλειώδης λιτανευτική πομπή με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων και νεανίδων κάθε ηλικίας, ιεροπαίδων αλλά και ενδεδυμένων παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της πατρίδος μας η οποία συνόδευσε εν πάσα τιμή και μεγαλοπρεπεία τον Τίμιο Σταυρό προς τον χώρο της τελετής.

Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Αττικής, και Ωρωπού, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών, των τοπικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους εκπροσώπους των αδελφών Εκκλησιών έδωσαν τον ομολογιακό παλμό.

Την λιτανευτική πομπή πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού, της πόλεως μας του Δήμου Πειραιώς, του Δήμου Ασπροπύργου και άλλες ενώ τον Τίμιο Σταυρό συνόδευσε ένοπλο τιμητικό άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Επί του λιμένος τιμές απέδωσε η φιλαρμονική μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας που γέμισε τον τεράστιο χώρο του λιμένος λόγους πατρικούς απηύθυνε ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της μαρτυρικής μας Εκκλησίας, καλώντας κληρικούς και λαϊκούς να μην υποστείλουν το λάβαρο του ιερού μας αγώνος ενώ ευχήθηκε ο Θεός να χαρίσει ειρήνη στον χειμαζόμενο κόσμο.

Τόσο κατά την Θεία Λειτουργία όσο και κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, ύμνους απέδωσε με τρόπου υποδειγματικό η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

40 Νέοι βούτηξαν στα παγωμένα ύδατα
Για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των νέων που αψήφησαν το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 40 νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό την στιγμή που τα σταθμεύοντα πλοία απέδιδαν τιμή στον Φανέντα Κύριο δια συνεχών συριγμών.

Tην τελετή παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου, όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδικοικήσεως και των σωμάτων Ασφαλείας.

Ανάμεσα τους ήταν: ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής κα. Ευαγγελία Καρακώστα, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης, o Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ιωάννης Μοίρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Παναγιώτη Καμμένου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς και εκπρόσωπος του κ. Δημάρχου κ. Γεώργιος Δαβάκης.

Παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές κ.κ. Κ. Κατσαφάδος, Β. Οικονόμου και Η. Παναγιώταρος. Οι Δήμαρχοι: Σαλαμίνος κα. Ισιδώρα Νάνου, Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμμάτης, Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης, Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο τ.Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Ι. Τσαβαρής, η τ. Δήμαρχος Δεσφήνας κα Π. Καμπαφλή. Οι Αντιδήμαρχοι, Νικαίας Ρέντη κ. Δ. Σταματάτος, Αγίας Βαρβάρας κ. Σ. Σαββίδης, Ασπροπύργου κ. Α. Παπαδόπουλος, Α. Κωνσταντινίδης, και Π. Σαββίδης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πειραιώς κ. Σ. Βοϊδονικόλας Σαλαμίνος: κ. Ι. Φιλιάκος, Ασπροπύργου κα. Σ. Μαυρίδη, Διονύσου κ. Π. Τσούκας.

Επίσης, τα στελέχη του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ.κ. Γεώργιος Βαγιάκης, Ι. Παπάκης, Στρατηγός κ. Α. Φλεβοτόμος, Σμήναρχος κ. Ι. Κιαμίλης και Φ. Οικονομίδης.

Ο Πρόεδρος της Κερκυραϊκής ενώσεως Πειραιώς και εκδότης κ. Δημήτριος Μουζακίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Τσιφάκης Μιχάλης, ο Πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς κ. Μαρωνίτης Ιωάννης, ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αυτιστικών Παιδιών κ. Ανδρεόγλου Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ακρίτες του Πόντου κ. Ποιμενίδης Στέφανος.

Οι Πολιτευτές κ.κ. Ζωή Ρούσσου, Ζησιμάτος Γεώργιος, Μαυρέας Πέτρος, και Νικόλαο Ψάρρης.

Μετά το πέρας της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων η λαμπρά λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλεως, όπου στα προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς εψάλλη η απόλυσις και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2016 - Ανακοίνωση

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η εορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος