ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων

Με δυναμικό  ομολογιακό παλμό, μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα κατάνυξη εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνια και εφέτος στην πόλη μας.

Χιλιάδες πιστού λαού συμμετείχαν στον σημερινό εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων, σύμφωνα με το πάτριο και ορθόδοξο εορτολόγιο, όπου  κορυφώθηκε  με την Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον κεντρικό λιμένα Πειραιώς.

 

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλινίκου  και τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, Αττικής και Βοιωτίας, κ.Χρυσοστομου,Τορόντο κ. Μωυσέως, Μεθώνης κ. Αμβροσίου, Σουτσάβας κ. Σωφρονίου, Σιμπιού κ. Ευλογίου και Μποτσανίου κ. Ιωσήφ, τελέσθηκε επί ειδικής εξέδρας  η κατάδυσις του Τιμίου και Ζωοποιού  Σταυρού εις τον κεντρικό λιμένα, έναντι του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, Αγιάζοντας  τα Ύδατα εις το πρώτο λιμάνι της χώρας μας έδρα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου,   εις τον Ιερό Ναό Αγίου Φιλίππου Καμινίων.

 

Ακολούθως τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, μετά το πέρας της οποίας σχηματίστηκε μεγαλειώδης λιτανευτική πομπή  με την παρουσία ενόπλου Τιμητικού Αγήματος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,  συνοδεύοντας τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό εις τον χώρο της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.

 

Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μητροπόλεως Αττικής, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών, των τοπικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων και πάνω από 400 νέοι και νεανίδες πιστά μέλη της εκκλησίας μας  ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες από την Σαλαμίνα, τα Κύθηρα, την Κρήτη, τον Πόντο και άλλες περιοχές της πατρίδος μας, συνόδευσαν τον Τίμιο Σταυρό και την Ιερά Εικόνα των Θεοφανείων, βασταζόμενη από  φουστανελοφόρους  εύζωνες ενώ οι φιλαρμονικές μπάντες του Γενικού Επιτελείου Στρατού,  και των Δήμων, Πειραιώς και  Ασπροπύργου, παιάνισαν καθ΄ όλη την διάρκεια της λιτανείας προσδίδοντας  τον πρέποντα πανηγυρικό τόνο.

Επί του λιμένος τιμές απέδωσε η φιλαρμονική μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας που γέμισε τον τεράστιο χώρο του λιμένος,λόγους πατρικούς απηύθυνε ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της μαρτυρικής μας Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλίνικος,  μιλώντας  για τους αγώνες των ομολογητών  Πατέρων της Εκκλησίας μας, καλώντας τον πιστό λαό να μην ολιγοψυχεί και να εμμένει στις παραδόσεις της ακαινοτομήτου Ορθοδοξίας, σε μια εποχή που κάποιοι…. προσπαθούν  να αποδομήσουν  τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδος μας από την συνείδηση των Ελλήνων.

Επισημαίνοντας στο καυτό θέμα των ημερών ότι Η Μακεδονία, ήταν ,είναι και θα είναι Ελληνική.

Την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων τίμησαν δια της παρουσίας τους εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και  των τοπικών αρχών:

Τον Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, εκπροσώπησε  η Βουλευτής Β’ Πειραιά κυρία Νίνα Κασιμάτη

Ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γεννηματά, εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Κοντογιάννης Μέλος Γραμματείας στον Τομέα Παιδείας και πρώην Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Βουλευτης και πρώην Υπουργός κ. Θεόδωρος Δρίτσας.

Οι Βουλευτές:

κ.κ. Ευαγγελία Καρακώστα, Ελένη Σταματάκη, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος,  Ιωάννης Τραγάκης, Αθανάσιος Μπούρας

Ο  Κεντρικός Λιμενάρχης  Πειραιώς Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ κ. Κωνσταντίνος Λεοντάρας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς    κ. Γεώργιος Δαβάκης

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Κοβάτσος

Το δήμαρχο Νικαίας Ρέντη κ. Γεώργιο Ιωακειμίδη εκπροσωπησε ο  Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Σταματάτος

Οι Δήμαρχοι

Διονύσου κ. Διονύσιος Ζαμάνης, Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, Μάνδρας –Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη,Αχαρνών κ.    Ιωάννης  Κασσαβός, Αναπληρωτής Δήμαρχος φυλής κ. Γεώργιος Σονίδης

Ο  Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι Πρώην Βουλευτάς: κ. Δημήτριος Καρύδης, κ. Παναγιώτης Μελάς, κ. Αναστάσιος Νεράτζης

Οι Αντιδήμαρχοι:  Πειραιώς   κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Σταύρος Βοϊδονικόλας,  Στυλιανός Γαϊτανάρος, Ιωάννης Μελάς,  Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου,

Νικαίας Ρέντη κ.  Νικόλαος Άννινος, Κερατσινίου Δραπετώνας κ. Παναγιώτα Περδίκη, κ. Μιλτιάδης θεόδωρος, Ασπροπύργου κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, Παντελής Σαββίδης και Ισίδωρος Τσίγκος.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:  Κορυδαλλού κ. Ιωάννη Διάκο, Νικαίας Ρέντη  Αθηνά Μπούτση Χαραλαμπίδου, Διονύσου κ. Παναγιώτη Τσούκα , Ασπροπύργου  Μελέτιος Μπουραντάς, Μαυρίδη Σοφία, Αντώνιος Κοναξής και Δημήτριος Παπαδόπουλος, Ευάγγελος Μαλαμάτης

Ο πρόεδρος του Attica TV, και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσολερίδη

Οι Πολιτευτές κ.κ.

Γεώργιος Βαγιάκης, Πέτρος Μαυρέας, Κωνσταντίνος Πατρίκιος, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Γεώργιος Τριανταφύλλου, Γεώργιος Ζησιμάτος,   Σταύρος Πετρόπουλος,  Νικόλαο Ψάρρη, Παναγιώτη Πετρολέκκα, Βασίλειο Μόσχο, Αριστείδη Φραγκιαδάκη, Γεώργιο Γεωργούλη, Ντίνα Ελευθεράκη

Ο Πρόεδρος εμπορικού επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ιωάννης Βουτσινάς

Ο Πρόεδρος της Κερκυραϊκής ενώσεως Πειραιώς και εκδότης κ. Δημήτριος Μουζακίτης

Η Πρόεδρος της Β’ Κοινότητος Πειραιά κ. Ευαγγελία Αθανασίου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μιχαήλ Τσιφάκης

Τον Τηλεοπτικό Σταθμό την Δημοτικής τηλεόρασης του Δήμου Ασπροπύργου Attica t.v.

Για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των νέων που αψήφησαν το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά. 40  νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό την στιγμή που τα σταθμεύοντα πλοία απέδιδαν τιμή στον Φανέντα Κύριο δια συνεχών συριγμών.

Τόσο κατά την Θεία Λειτουργία όσο και κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, ύμνους απέδωσε με τρόπο υποδειγματικό η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου της κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Μετά το πέρας της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων η λαμπρά λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλεως, όπου στα προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς έγινε  η απόλυσις και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εορτή Θεοφανείων 2018

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ἅπαντες εἰς τὸ Συλλαλητήριον τῶν Ἀθηνῶν

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος