Δελτία Τύπου

Ο Συνοδικός Εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Θεσσαλονίκη

Κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως, επιτελέσθηκε με κάθε ιεροπρέπεια ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Θεσσαλονίκη, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 14/27.3.2016, την αφιερωμένη στην ιερά μνήμη του.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Συνοδικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών στην Θεσσαλονίκη.

Προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Καλλίνικος και έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίται Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος, Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος, Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανός, ο Σεβ. Επίσκοπος Φιλίππων κ. Αμβρόσιος, και οι Θεοφ. Επίσκοποι Μεθώνης κ. Αμβρόσιος και Γαρδικίου κ. Κλήμης· επίσης, συμμετείχαν Ιερείς και Διάκονοι. Παρέστη μεγάλο πλήθος πιστών.

Θείο Κήρυγμα σχετιζόμενο με τον εορταζόμενο Άγιο κατά την ώρα του Κοινωνικού εκφώνησε από στήθους ο Θεοφ. Γαρδικίου κ. Κλήμης.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παρετέθη τράπεζα στην Αίθουσα, στο ισόγειο του Ιερού Ναού, και κατόπιν οι Αρχιερείς, με επί κεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, μετέβησαν στον Ναό του συμπολιούχου της πόλεως και προσεκύνησαν το ιερό Λείψανο του μεγίστου Πατρός της Εκκλησίας μας Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, αρυόμενοι χάριν και έλεος.

Το απόγευμα, στις 18:00, έγινε σημαντική Συνοδική Εκδήλωσις στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, με ενδιαφέρον πρόγραμμα, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Καλλινίκου και των προαναφερθέντων αγίων Αρχιερέων, στους οποίους προσετέθη και ο εκ Βόλου προσελθών Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Φώτιος, επίσης δε πολλών Κληρικών και μεγάλου ακροατηρίου.

Ο Παρουσιαστής της Εκδηλώσεως Αιδ. Πρωτοπρ. π. Λάζαρος Κωνσταντινίδης έκανε κατατοπιστική Εισαγωγή και εν συνεχεία Χορός τοπικών Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνσι του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Κοσμά Παναγιώτου, απέδωσε επιτυχώς ύμνους από την Εορτή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και επίσης από την περίοδο του κατανυκτικού Τριωδίου.

Κύριος Ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος, ο οποίος ανέπτυξε με ιδιαίτερη πρωτοτυπία και χάρι το θέμα: «Η Ορθόδοξος πίστις και η προσωπική ευθύνη» (βλ. ΕΔΩ), το οποίο κράτησε την αμείωτη προσοχή του ακροατηρίου και ενεποίησε ιδιαιτέρα εντύπωσι.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Καλλίνικος επιλόγησε και έκλεισε καταλλήλως την σημαντική αυτή Εκδήλωσι, ενώ ο Βυζαντινός Χορός έψαλε την Φήμη του.

Ο Εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού στην συμπρωτεύουσα, την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, εστέφθη με κάθε επιτυχία προς δόξαν Θεού και μαρτυρίαν της αγωνιζομένης Ορθοδοξίας μας!

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ECCLESIAGOC.GR

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Β' Στάση των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Πειραιώς

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η Γ΄Στάση των Χαιρετισμών στον Αγιο Φίλιππο Καμινίων

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος