Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Αγίου Πνεύματος

Στην νήσο της Αιγίνης μετέβη ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος με αφορμή την φανέρωση Του Αγίου Πνεύματος όπου πανηγυρίζει το Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Τριάδος.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο 8ο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως « Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς* ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν»

Πλατειάζοντας τον λόγο του, γνωστοποίησε τις διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών κάνοντας λόγο για το “Filioque”. την διδασκαλία που υποστηρίζουν οι Παπικοί, περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος «και εκ του Υιού», πού όχι μόνο αποτελεί αυθαιρεσία, αλλά ήταν και το βασικότερο γεγονός που οδήγησε στο οριστικό Σχίσμα του 1054.

Τονίζοντας ότι δια του Αγίου Πνεύματος αποκτούμε την ενότητα, την Χάρη, την Διάκριση τόσο στην ζωή μας όσο και στην επικοινωνία μας με τον Θεό και τον πλησίον.

Αλλά για να μπορέσει κάποιος να γευτεί τις ευεργεσίες Του Αγίου Πνεύματος πρέπει να αφήσει τον εαυτό του στον Θεό, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς φαμφάρες, απλά και λιτά με καθαρή καρδιά και συνείδηση να αφήσει την Αύρα Του Αγίου Πνεύματος να διαπεράσει όλες τις αισθήσεις του, για μεταμορφωθεί και αυτός όπως μεταμορφώθηκαν οι μαθητές από «ευτελείς ψαράδες», Άγιοι Απόστολοι- Φωστήρες της Οικουμένης.

ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ 2021

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Στο Ιερό Ησυχαστήριο της ΄΄Γιάτρισσας΄΄

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος