Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Κερατσινίου Ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Γερόντιος την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών που είναι αφιερωμένη στην Οσία Μαρία της  Αιγυπτία.

Στην προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην διδασκαλία του Κυρίου μας ώστε να προετοιμάσει τους μαθητές του να μην σκανδαλισθούν.

Ταυτόχρονα μας διδάσκει και ποιμαντική  Λέγοντας “Δεν ξέρετε τί ζητάτε” στους μαθητές του.  Αυτά τα τελευταία λόγια του Κυρίου μας έχουν μεγάλη και διαχρονική σημασία διότι  μέσα στην παγκόσμια ιστορία οι έννοιες του πρώτου και της εν γένει υπεροχής έχουν ταυτιστεί με την εξουσία, με την επιβολή, με την καταπίεση των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.

Η ανθρώπινη υπεροχή  πολλές φορές ξεφεύγει από την Ευαγγελική διδασκαλία γιατί διατηρεί  τον εγωισμό και  την ικανοποίηση που προσφέρει  τη δυνατότητα σε «κάποιους» να καθορίζουν τις ζωές των άλλων  και να τους μεταχειρίζονται ως υποδεέστερα  όντα.

Το παράδειγμα του Χριστού όμως και η εντολή Του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση «ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος»  Μεγαλείο για τον Θεό αποτελεί η αγάπη και η προσφορά, γιατί μόνο μέσα από την θυσία και τον Σταυρό μπορεί να υπάρξει Ανάσταση.

Τέλος πλατειάζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην «Θυσία», μια κακώς παρεξηγημένη λέξη διότι ακούγοντας την λέξη θυσία αισθανόμαστε την καταστροφή και τον ευτελισμό, αλλά στην ουσία η Θυσία στο θέλημα Του Θεού είναι πηγή δύναμης, ζωής,  αρχή της  συμφιλίωσής μας με το Θεό και συλλογή των πνευματικών καρπών.

Ε΄ ΚΥΡΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 2024.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ρόδον το Αμάραντον

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ερμηνεία των Ιερών Ακολουθιών του Νυχθημέρου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος