Τα Εισόδια Της Κυρίας Θεοτόκου
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πειραιώς ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος, ανήμερα των Εισοδίων της Κυρίας Θεοτόκου, με συλλειτουργούς τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και Εφημέριο του Καθεδρικού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κοντογιώργη, και τον Ιερομόναχο π. Χρυσόστομο Σίδερη.
Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος είπε:
Σήμερα η Εκκλησία μας υψώνει το βλέμμα της προς το ιερό γεγονός των Εισοδίων της Κυρίας Θεοτόκου, προς τη μικρή Μαρία, η οποία, με την καθαρότητα και την υπακοή της, προσφέρεται στο θείο σχέδιο, εισερχόμενη στα Άγια των Αγίων για να γίνει η ζώσα κιβωτός της Χάριτος.
Τα Εισόδια δεν είναι απλώς μια ευλαβής μνήμη, αλλά αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο ο Θεός συνεργάζεται με τον άνθρωπο. Η Παναγία προετοιμάζεται μυστικά να γίνει ο Ναός του Αχωρήτου. Εκεί που κανείς δεν μπορούσε να εισέλθει, εισάγεται η καθαρότατη Κόρη και εκεί όπου μόνο η παρουσία του Θεού μπορούσε να σταθεί, θα ενωθεί αργότερα η θεία Φύσις με την ανθρώπινη.
Γι’ αυτό και η Εκκλησία την καλεί ‘Πλατυτέρα των Ουρανών’. Όχι γιατί ήταν άξια κατά φύσιν, αλλά γιατί προσέφερε το θέλημά της κατά χάριν. Στα τρυφερά της χρόνια, μας διδάσκει τον δρόμο της υπακοής, της ησυχίας, της καρδιακής καθαρότητας· δρόμο που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα στη φασαρία, την ταραχή και τη διάσπαση του νου.
Το παράδειγμα των Θεοπατόρων και η αφιέρωση της Παναγίας στο Ναό μάς διδάσκουν ότι τα παιδιά χρειάζονται αγωγή πίστεως, τόπο προσευχής, οικογένεια που να τα στηρίζει και να τα διαφυλάσσει από τον πνευματικό θόρυβο του κόσμου.
