Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πειραιώς Ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, κ. Γερόντιος την Ε` Κυριακή των Νηστειών.
Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την ευαγγελική περικοπή αναφέρθηκε στην αρετή της ταπεινοφροσύνης καθώς και την ατομική ευθύνη και προσφορά στον πνευματικό αγώνα.
Χαρακτηριστικά είπε: βάζουμε τον Θεό σε μια συνεχή υποχρέωση απέναντί μας, αλλά από την δική μας πλευρά ξεχνούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον Θεό και τον πλησίον, όπου Ο Κύριος μας λέγει:

«ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή, δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται.»

Επεκτείνοντας τον λόγο του τόνισε, οι πράξεις της καθημερινότητας μας μαρτυρούν ότι έχουμε ξεφύγει απ’ όλη αυτή την διαθήκη που συνάπτει ο Θεός με τον λαό Του.
Σήμερα ο καθένας αναρτά τις δικές του ιδέες και προτροπές με υπερφίαλο εγωισμό και ανύπαρκτη πνευματικότητα οδηγώντας πολλές φορές τον «πλησίον» του, σε πνευματική τύφλωση “Τυφλός τυφλόν εάν οδηγεί, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται”
Τέλος ευχήθηκε να μας αξιώσει ο Κύριος της δόξης να αναβλέψουμε, να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση για να βγούμε αλώβητοι σωματικά μέσα απ` αυτή τη δοκιμασία και δυνατότεροι πνευματικά για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που θα έρθουν μέλλον.

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 2021.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ο Ακάθιστος Ύμνος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ἐγκύκλιος διὰ τὴν τέλεσιν τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν κατὰ τὴν Μ. Ἑβδομάδα

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος