Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Συνοδική Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

Με την  αρμόζουσα  μεγαλοπρέπεια και δυναμικό  παλμό  εορτάστηκε και φέτος Χάριτι Θεού  η  Δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων.

Την Συνοδική Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, φιλοξένησε όπως κάθε χρόνο η τοπική μας εκκλησία στον Λιμένα του Πειραιώς παρουσία χιλιάδων πιστών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μητρός Εκκλησίας κατακλύζοντας  τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιώς δίδοντας το θερμό και ομολογιακό παρών.

Προ της τελετής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Φιλίππου Καμινίων, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, και εν συνεχεία ακολούθησε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου.

Με την ολοκλήρωση του Αγιασμού, σχηματίστηκε μεγαλειώδης λιτανευτική πομπή με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων και νεανίδων κάθε ηλικίας, ιεροπαίδων αλλά και ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της πατρίδος μας οι οποίοι συνόδευσαν εν πάση τιμή και μεγαλοπρεπεία τον Τίμιο Σταυρό προς τον χώρο της τελετής.

Της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων Προεξήρχε ο Μακαριωτάτος Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλίνικος, συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου,  Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, Τορόντο κ. Μωυσέως, Έτνα και Πόρτλανντ κ. Αυξεντίου, tων Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Μεθώνης κ. Αμβροσίου, Μολδαβίας κ Άνθιμου εκ Ρωσίας , Μποτοσάν κ Ιωσήφ, Γκαλατσίου κ. Διονυσίου, Πλοεστίου κ. Αντωνίου  εκ Ρουμανίας, Νικοπόλεως κ. Βίκτωρ εκ Βουλγαρίας

Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Αττικής, Ωρωπού,  Ρουμανίας, Ρωσίας , Βουλγαρίας, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών, των τοπικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων με επικεφαλής τον Μακαριωτάτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλινίκο ,τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους εκπροσώπους των αδελφών Εκκλησιών έδωσαν τον ομολογιακό παλμό.
Την λιτανευτική πομπή πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές μπάντες της Α.Σ.Δ.Υ.Σ, της πόλεως μας του Δήμου Πειραιώς και  Ασπροπύργου.

Τον Τίμιο Σταυρό συνόδευσε ένοπλο τιμητικό άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στον χώρο της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στο κεντρικό λιμένα Πειραιώς   τιμές απέδωσαν οι Φιλαρμονικές Μπάντες της Α.Σ.Δ.Υ.Σ και του Λιμενικού Σώματος.

Τόσο κατά την Θεία Λειτουργία όσο και κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, ύμνους απέδωσε με τρόπο υποδειγματικό η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου της, κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των νέων που αψήφησαν το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 70 νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό την στιγμή που τα σταθμεύοντα πλοία απέδιδαν τιμή στον Φανέντα Κύριο δια συνεχών συριγμών.

Ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της μαρτυρικής μας Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλίνικος, εκφώνησε τον Πανηγυρικό, απευθυνόμενος προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας  που είχε κατακλύσει τον τεράστιο χώρο του λιμένος.

Την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων τίμησαν δια της παρουσίας τους εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και  των τοπικών αρχών:

Τον Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας.

Ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης.

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο
εκπροσώπησε ο κ.Βασίλειος Γραμμένος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού
κα Βασιλική Μπόγρη Θεοδωρακοπούλου

Οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Νικόλαος Μανωλάκος.
ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Θεόδωρος Δρίτσας.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. κ.Αλέξανδρος Τσελίκης

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιώς Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος

Η Πλωτάρχης κυρία Πανούση ως εκπρόσωπος του Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Τον βουλευτή κ. Δημήτριο Μαρκόπουλο εκπροσώπησε ο κ. Πέτρος Καψοκόλης.

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νικόλαος Χουρσαλάς. Το Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτα Περδίκη. Ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς και Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος: κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας

Ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης.
Η πρώην Δήμαρχος Δεσφήνας κ. Παναγιώτα Καμπαφλή.
Ο π. Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Σάββας Σαββίδης.

Οι Αντιδήμαρχοι Πειραιώς Δημήτριος Καρύδης, Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, Κυριακή Μπουρδάκου.
Ασπροπύργου κ. Αναστάσιο Παπαδόπουλο, Αβραάμ Κωνσταντινίδη, Παντελή Σαββίδη, Σοφία Μαυρίδη
Φυλής κ. Γεώργιο Σονίδη.
 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιώς κ.Αντώνιος Μοραντζής
Ασπροπύργου Γιάννης Ηλίας, Κωνσταντινος Χιονίδης, Παύλος Γαβριηλίδης,Παύλος Θεοδοσιάδης.

Ο πρόεδρος του Attica TV και δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος

Τον Τομεάρχη Β΄ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιο Βαφείδη.

Τον Διοικητήν του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας κ. Τάσο Μύτογλου.
Τον Πρόεδρο της Κερκυραϊκής ενώσεως Πειραιώς και εκδότη κ. Δημήτριο Μουζακίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής κ. Διονύσιος Βλάχος.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότηταςν Ροδοπόλεως κ. Βασίλειο Κλεφτακη

Tον Κοινοτικό Σύμβουλο Κοινότητας Ροδοπόλεως κ. Χαράλαμπο Κόκκινο.

Μετά το πέρας της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων η λαμπρά λιτανευτική πομπή υπό τος ήχους των Φιλαρμονικών Α.Σ.Δ.Υ.Σ κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλεως, όπου στα προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς έγινε  η απόλυσις και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την τελεταρχία της μεγαλειώδους τελετής διακόνησαν οι Πρωτοσύγκελοι της Μητροπόλεως μας, Πειραιώς και Σαλαμίνος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Ταυλάριος, της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ο γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κοντογιώργης και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Πρωτοπρεσβύτερος  π. Στυλιανός Τομαής τους οποίους ευχαριστούμε για τη θυσιαστική τους προσφορά.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2020

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

«Εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου, Κύριε»

ΕΠΟΜΕΝΟ

Του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου.

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος