Εγκύκλιοι

Αναστάστιμο μήνυμα

Ευλογημένοι Χριστιανοί

Ο Υιός του Θεού κατήργησε τον θάνατον χαρίζοντας απλόχερα στο γένος των ανθρώπων την αιώνιον ζωήν. «Δεύτε πάντες οι πιστοί προσκυνήσωμεν την του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν»

Το φως ενίκησε το σκότος και η ζωή επεβλήθη  του θανάτου. Πόσοι από εμάς δεν θα επιθυμούσαμε, αλήθεια, να είχαμε την τόλμη να προκαλέσουμε το θάνατο και τον άδη. Πόσο μοναδικό θα ήταν, ακολουθώντας το παράδειγμα του προφήτου Ησαΐα, να αναφωνήσουμε με τη δύναμη και την ιερή υπερηφάνεια που μας δίδει το μήνυμα της Αναστάσεως «Που σου θάνατε το κέντρον; που σου άδη το νίκος;».

Απόψε  όλοι μας βρισκόμαστε νοητά, εις τον τόπον ου έστησαν οι πόδες του Ιησού. Προσεγγίζουμε το άχραντο και ζωοδόχο μνήμα Του για να λάβουμε την υπέρτατη φλόγα της Αναστάσεως. Αυτό το πυρ που θα καύσει κάθε μας αδυναμία και θα φωτίσει την ψυχή μας χαρίζοντας μας την χαρά της αιωνιότητος. Οι πύλες του παραδείσου άνοιξαν. Όλοι μας έχουμε έναν προορισμό. Η πορεία είναι σαφής. Καμία σειρήνα δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία προς τον Πατέρα μας.

Αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας θα αντικρίσουμε ανθρώπινο πόνο. Αποξένωση και θλίψη. Ο  κόσμος μας έγινε μουντός. Οι άνθρωποι πλέον δεν χαμογελούμε. Στις μέρες μας είναι επιτακτικό να ακολουθήσουμε πιστά το μήνυμα της αναστάσεως. Να ευφρανθούμε μαζί με τους ουρανούς. Να εορτάσουμε μαζί με τα τάγματα των αγγέλων και να εισέλθουμε στο Νυμφώνα Του.

Ο εορτασμός της Αναστάσεως όμως, δεν πρέπει να σβήσει μαζί με το φως των λαμπάδων. Μέσα στη χαρά και την ικανοποίηση αυτού του λαμπρού εορτασμού, δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που πριν από δύο ημέρες ζήσαμε. Η Ανάστασις είναι το προϊόν μιας θυσίας. Της θυσίας του μονογενούς υιού και λόγου του Θεού, ο οποίος κατήλθε εις την γήν μορφήν δούλου λαβών, δια να ξεπλύνει με το τίμιο αίμα του την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος.

Ο Θεός δεν μας εζήτησε καμία θυσία. Δεν απαίτησε. Δεν έδωσε διαταγές. Ήλθε και έδωσε ο ίδιος το παράδειγμα διδάσκοντας αγάπη και ταπεινοφροσύνη.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί.
Ανοίξτε διάπλατα τις καρδιές Σας στον ζωοδότη Κύριο. Οφείλουμε, ιδιαίτερα σήμερα το βράδυ, να του αποδείξουμε εμπράκτως πως η θυσία του γέμισε τις καρδιές μας. Ας δεχθούμε λοιπόν τη χάρη και την ευλογία των ουρανών. Ας φωτιστούμε από το άσβεστο φως της Αναστάσεως. Στην κοινωνία της παρακμής που ζούμε είναι επιτακτικό να γίνουμε καλοί χριστιανοί. Το οφείλουμε πρώτα απ’ όλους στο λυτρωτή μας.  Το χρωστάμε στα παιδιά μας αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Έτσι θα παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο εις τις επόμενες γενεές, γιατί  απλά θα έχουμε γίνει καλύτεροι Άνθρωποι.

Αυτές τις όμορφες ημέρες της Πασχαλιάς ας δοκιμάσουμε να γίνουμε αληθινοί άνθρωποι. Να μοιραστούμε το «χριστός ανέστη» με τον συνάνθρωπο μας. Ο Κύριος έπαθε δια να μας δώσει την χαρά. Αυτή η θυσία έγινε για εμάς, ας μην την προσπεράσουμε.

Ακολουθώντας το μήνυμα της πρώτης εντολής του Θεού «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» θα νιώσουμε την ζεστασιά της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Διώξτε το σκοτάδι. Μια νέα λαμπρή ημέρα θα ξημερώσει αύριο. Ένα νέο ξεκίνημα ανοίγεται μπροστά μας. Ένα ξεκίνημα χωρίς φόβο, χωρίς ηττοπάθεια, δίχως απιστία. Το υπερκόσμιο φως της χριστιανικής πίστεως θα φωτίσει το δρόμο μας προς τη Θέωση. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο χριστός μεθ ημών και ουδείς καθ ημών. Είμαστε νικητές. «Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τω κόσμω»

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Ο Πειραιώς και Σαλαμίνος ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ Β΄

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Λόγος πανηγυρικός εις τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Σαλαμίνος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Μήνυμα επι του θέματος των ταυτοτήτων

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος