Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

‘Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…

Με δυναμικό  ομολογιακό παλμό, μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα κατάνυξη εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και εφέτος στην πόλη μας.

Χιλιάδες πιστού λαού συμμετείχαν στον σημερινό εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων, σύμφωνα με το πάτριο και ορθόδοξο εορτολόγιο, όπου  κορυφώθηκε  με την Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον κεντρικό λιμένα Πειραιώς.

Της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου,   εις τον Ιερό Ναό Αγίου Φιλίππου Καμινίων.

Της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων προεξήρχε ο Μακαριωτάτος Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλινίκος, ο Πρωκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτης Τριάδιτσα κ.Φώτιος , συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου,  Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, Τορόντο κ. Μωυσέως, Αμερικής κ. Δημητρίου,των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεθώνης κ. Αμβροσίου, Λούνης κ. Σιλουανού, Σιμπίου κ. Ευλογίου και Μπακάου κ. Αντωνίου εκ Ρουμανίας.

Με το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού  σχηματίστηκε μεγαλειώδης λιτανευτική πομπή   υπό των ήχων των Φιλαρμονικών  της Πολεμικής Αεροπορίας και του Δήμου Ασπροπύργου, την παρουσία ενόπλου Τιμητικού Αγήματος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μητροπόλεως Αττικής, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών, των τοπικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων εκατοντάδων ενστόλων  νέων και νεανίδων με παροδιασιακές στολές απ όλα τα μέρη της Πατρίδος μας και πλήθος κόσμου  όπου συνόδευσαν  τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό και την Ιερά Εικόνα των Θεοφανείων, βασταζόμενη από  φουστανελοφόρους  εύζωνες.

Στον χώρο της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στο κεντρικό λιμένα Πειραιώς   τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Μπάντα του Λιμενικού Σώματος. 

 Ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της μαρτυρικής μας Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλίνικος, απευθυνόμενος προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας  που γέμισε τον τεράστιο χώρο του λιμένος   μίλησε για τους  αγώνες των ομολογητών  Πατέρων της Εκκλησίας μας, την ισοπέδωση των πάντων που έχει επισκιάσει την ευλογημένη Ελλάδα μας καλώντας τον πιστό λαό να μην ολιγοψυχεί και να εμμένει στις παραδόσεις της ακαινοτομήτου Ορθοδοξίας, σε μια εποχή που κάποιοι…. προσπαθούν  να αποδομήσουν  τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδος μας από την συνείδηση των Ελλήνων και να ξεπουλήσουν στον Βωμό της Παγκοσμιοποίησης την κληρονομιά των Πατέρων μας.

Εστιάζοντας  στο καυτό θέμα των ημερών ότι η Μακεδονία, ήταν ,είναι και θα είναι Ελληνική παρότρυνε  τους παρευρισκομένους να δώσουν το δυναμικό ομολογιακό παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των νέων που αψήφησαν το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά. 55  νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό την στιγμή που τα σταθμεύοντα πλοία απέδιδαν τιμή στον Φανέντα Κύριο δια συνεχών συριγμών.

Τόσο κατά την Θεία Λειτουργία όσο και κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, ύμνους απέδωσε με τρόπο υποδειγματικό η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου της κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Μετά το πέρας της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων η λαμπρά λιτανευτική πομπή υπό τος ήχους των Φιλαρμονικών Πολεμικής Αεροπορίας και του Δήμου Πειραιώς κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλεως, όπου στα προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς έγινε  η απόλυσις και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την τελεταρχία της μεγαλειώδους τελετής διακόνησαν οι Πρωτοσύγκελοι της Μητροπόλεως μας, Πειραιώς και Σαλαμίνος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Ταυλάριος, της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ο γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κοντογιώργης και από την Iερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο πρεσβύτερος  π. Στυλιανός Τομαής τους οποίους ευχαριστούμε για τη θυσιαστική τους προσφορά.

Την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων τίμησαν δια της παρουσίας τους εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και  των τοπικών αρχών:

Τον Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, εκπροσώπησε  η Βουλευτής Β’ Πειραιά κυρία Νίνα Κασιμάτη

Ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά, εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Κοντογιάννης Γραμματέας στον Τομέα Παιδείας και πρώην Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.

.

Οι Βουλευτές:

κ.κ. Ευαγγελία Καρακώστα, Ελένη Σταματάκη, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος,  Ιωάννης Τραγάκης, Αθανάσιος Μπούρας, Δημήτριος Καμμένος, Βασίλης Οικονόμου, Βλάχος..

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς    κ. Γεώργιος Δαβάκης

Το δήμαρχο Νικαίας Ρέντη κ. Γεώργιο Ιωακειμίδη εκπροσωπησε ο  Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Σταματάτος

Οι Δήμαρχοι

Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης, Αγ. Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης, Σαλαμίνος κ. Ισισδώρα Νάννου,  Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, Αναπληρωτής Δήμαρχος Φυλής κ. Γεώργιος Σονίδης

Τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Κυριάκο Βελόπουλο επροσώπησε ο κ. Ευάγγελος Φανίδης.

Οι Πρώην Βουλευτάς: κ. Δημήτριος Καρύδης,  κ. Αναστάσιος Νεράτζης

Οι Αντιδήμαρχοι:  Πειραιώς   Σταύρος Βοϊδονικόλας,    Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου

Νικαίας Ρέντη κ.  Σεραφείμ Σταυρίδης, Αγίας Βαρβάρας κ. Σάββας Σαββίδης, Σαλαμίνος κ. Σκιαθίτης, Ασπροπύργου κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, Παντελής Σαββίδης

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου Μεσογείων κ. Χρήστος Δρίτσας.

Ο πρώην Αντιδήμαρχο Πειραιώς κ. Ιωάννη Σπυράκη

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:  Κορυδαλλού κ. Ιωάννη Διάκο, Νικαίας Ρέντη  Αθηνά Μπούτση Χαραλαμπίδου, Διονύσου κ. Παναγιώτη Τσούκα , Ασπροπύργου  Μελέτιος Μπουραντάς, Μαυρίδη Σοφία, Μιχάλης Ψωμιάδης και Δημήτριος Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος Νομαρχιακής Β’ Πειραιώς κ. Μιχάλης Λιβανός

Οι Πολιτευτές κ.κ.

Βασίλειος Κατσαφάδος, Γεώργιος Βαγιάκης,  Κωνσταντίνος Πατρίκιος, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Γεώργιος Τριανταφύλλου,    Σταύρος Πετρόπουλος,  Βασίλειος Δημητριάδη, Νικόλαο Ψάρρη, Χριστόφορος Μπουτσικάκης,  Βασίλειο Μόσχου, Αριστείδη Φραγκιαδάκη, Ανδρέας Παλευραντζής, Στυλιανός Μανουσάκης, Νικόλαος Βαλμάς, Νικόλαος Χουρσαλάς, Παναγιώτης Διαλυνάκης, Σεραφείμ Σταυρίδης, Στέλιος Βαφίδης, Ντίνα Ελευθεράκη, Δημήτρης Πίντζος, Δημήτρης Μπαφάλης, Ευγενία Μουλά, Ιωάννης Τσιντούρης, Ηλίας Φιλιππάκος, Δημήτρης Καρακατσάνης, Νίκος Βρεττάκος, Παναγιώτης Διαλυνάκης.

Ο Δημοσιογράφο και Αρχισυντάκτη του Πρώτου Θέματος κ. Δημήτριος Μαρκόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Κερκυραϊκής ενώσεως Πειραιώς και εκδότης κ. Δημήτριος Μουζακίτης

Η Πρόεδρος της Β’ Κοινότητος Πειραιά κ. Ευαγγελία Αθανασίου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μιχαήλ Τσιφάκης

Τον Τηλεοπτικό Σταθμό την Δημοτικής τηλεόρασης του Δήμου Ασπροπύργου Attica t.v.

Θεοφάνεια στον Πειραιά 2019

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Εορταστικό Τρισαρχιερατκό Συλλείτουργο

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος