Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Λαμπρά πανήγυρις της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεροντίου και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, ενώ στο σύνθρονο παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος που κάθε χρόνο τιμά την κοίμηση της Θεομήτορος και λαμπρύνει την τελετή με την παρουσία του.

Οι Ιερείς και Διάκονοι της Εκκλησίας μας τίμησαν και πλαισίωσαν την Ιερά Πανήγυρη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν και εφέτος για να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής.

Μετά το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή και από ειδικής τιμητικής εξέδρας στον αύλιο χώρο του Ναού, εψάλλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος πλαισιωμένη από ένοπλο τιμητικό Άγημα του Στρατού και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας της Στρατιωτικής Διεύθυνσης Αθηνών.
Ενώ νέοι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές πλαισίωσαν τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού π. Γεώργιο Κοντογιώργη, που έφερε το Σεπτό Θεομητορικό Σώμα.
Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τον οποίο εκφώνησε ο Σεπτός Μητροπολίτης μας κ. Γερόντιος αναφορικά είπε:  «Η σημερινή γιορτή είναι γιορτή χαράς και ελπίδας. Στα βάσανα και τους πειρασμούς της ζωής δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε ισχυρή και φοβερά προστασία, την αγαπημένη και λατρευτή μας Παναγία.»

Από πλευράς πολιτείας παρέστησαν οι: Ο επίτιμος πρόεδρος Δ.Σ Πειραιώς Κ Κουβάτσος Παναγιώτης, ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της βουλής κ. Τραγάκης Ιωάννης, ο πρώην βουλευτής κ Νεράτζης Αναστάσιος, οι αντιδήμαρχοι Πειραιώς κ Σιγαλάκος Κυριάκος και Νικαίας -Ρέντη κ. Σταματάτος Δημοσθένης οι δημ. Σύμβουλοι κ. Σαββίδης Σάββας και Μπούτση Χαραλαμπίδου Αθηνά, οι πολιτευτές Βαγιάκής Γεώργιος, Πατρίκιος Κωνσταντίνος, Σταυράκης Κωνσταντίνος και Ελευθεράκη Κωνσταντίνα, η Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Κίντριλη Αθηνά εκπρόσωπος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Δρίτσα Θεόδωρου,

Εορτή της Κοιμήσεως στον Καθεδρικό 2016

Την κυριώνυμον ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατκή Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Το εορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως, έμπροσθεν του θαυματουργού Εικονίσματος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

 

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η Σαλαμίνα πανηγυρίζει το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η Λαμπρά πανήγυρις του Αγίου Κοσμά Του Αιτωλού

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος