Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παγκόσμιος  Ύψωσις  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Με  κατάνυξη εορτάσθηκε η παγκόσμιος  Ύψωσις  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και Σαλαμίνος και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σαλαμίνος  όπου Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος.

Με δοξολογικούς στοίχους ξεκίνησε την ομιλία του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ,αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα που πλαισιώνουν τον Τίμιο Σταυρό, αρχής γενομένης από τον Μέγα Κωνσταντίνο όπου είδε το σημείο του Σταυρού στον ουρανό με την ένδειξη «Εν Τούτω Νίκα», την εύρεση με την συμμετοχή της Αγίας Ελένης και την παράδοσή Του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο για να τον Υψώσει και να ευλογήσει τον Πιστό λαό Του Θεού, εώς και την επαναφορά Του από την λεηλασία των Περσών οπού ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος κατατρόπωσε τους Πέρσες το 628μ.χ. και παρέδωσε τον Τίμιο σταυρό στον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ζαχαρία, εκείνος τον Ύψωσε, ευλόγησε τα πλήθη των χριστιανών και για πρώτη φορά ακούστηκε το: «Σωσών Κύριε τον λαό Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου».Καθώς επεκτάθηκε  στην ιδιαιτερότητα που έχει ο Τίμιος Σταυρός στην ζωή του χριστιανού.

Επισημαίνοντας ότι <<κάποιοι τον θεωρούν φονικό όπλο>> γιατί τρέμουν να κατανοήσουν ότι  από ατιμωτικό όργανο θανάτου, με την σταυρική θυσία του Κυρίου μας, μετετράπη σε όπλο σωτηρίας, σύμβολο  ωραιότητας, καύχημα και δόξας της Εκκλησίας μας.

Το εσπέρας της εορτής έγινε υποδοχή του Τιμίου Ξύλου  από τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Γερόντιο στα προπύλαια του Ιερού Ναού, όπου μετέφερε   ο Ιερομόναχος π. Λουκάς Πόρτο από το σκευοφυλάκιο  της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Ακολούθησε προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, μεθεόρτιος Εσπερινός και εψάλησαν οι Χαιρετισμοί Του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού .

ΥΨΩΣΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 2023

Από  την υποδοχή Του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

ΥΨΩΣΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 2023

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Τα χαριτόβρυτα Λείψανα Του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμωνος στην νέα του λάρνακα.  

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος