Εγκύκλιοι

Μήνυμα επί τη Αγια και Μεγάλη Τεσσαρακοστή


Με τη χάρη του Θεού εισερχόμαστε από αύριο εις το δεύτερο στάδιο του Τριωδίου στην ιερή και κατανυκτική περίοδο, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κεντρικό μήνυμα αυτής της περιόδου είναι η μετάνοια. 

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας προτρέπει καταλλήλως με τους θείους και διδακτικούς της λόγους, σε μετάνοια.

Η Μητέρα Εκκλησία την ημέρα αυτή που διανοίγεται το ένδοξο και ευγενές στάδιο της νηστείας και μετανοίας, της προσευχής και των καλών έργων, μας προτρέπει να εργασθούμε καταλλήλως.

Μας υποδεικνύει τον Ουράνιον Θησαυρόν και το αληθινό συμφέρον και το μόνον σκοπό για τον οποίο πρέπει να αγωνίζεται ο άνθρωπος.

Αμαρτωλοί είμεστε και το έλεος του Θεού ζητούμε και τον Δίκαιο Κριτή τα σφάλματα μας να λησμονήσει παρακαλούμε, πρέπει όμως κατά δίκαιον τρόπον και του πλησίον μας τα σφάλματα και εμείς να συγχωρούμε και ότι κακό το οποίο τυχόν μας έκανε να λησμονήσουμαι.

Το πράττουμε αυτό ή μένουμε αδιάφοροι στην προτροπή του Κυρίου μας; Ας ρίξουμε μια ματιά και ας εξετάσουμε τον εαυτό μας και τότε θα δούμε ότι ενώ νομίζουμε ότι είμαστε αγαθοί και ότι πράττουμε ευεργεσίες είμαστε κατά βάθος μνησίκακοι και το μίσος κατατρώγει την καρδιά μας. Η περίοδος της νηστείας που διανοίγεται από αύριο δεν είναι μόνον αποχή από φαγητά και από ποτά, αλλά αποχή από την αμαρτία.

Όταν η νηστεία είναι έμπρακτη εκδήλωση του πένθους για τις αμαρτίες και τα σφάλματά μας, τότε ασφαλώς θα συνοδεύεται από έργα φιλανθρωπίας και από πράξεις αγάπης.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς δεν ανταποκρινόμαστε με σοβαρότητα στη μεγάλη αυτή δωρεά του Θεού. Προτιμούμε την περίοδο αυτή του Τριωδίου να επιδιδόμαστε σε ξέφρενες διασκεδάσεις, σε οινοποσίες μέχρι μέθης, σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, δίδοντας με αυτόν τον τρόπο χώρο στον διάβολο να εξαθλιώνει την ψυχή μας.

Η σημερινή ημέρα είναι προσκλητήριον για αγώνες πνευματικούς και ειλικρινούς μετανοίας έτσι ώστε να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και να πανηγυρίσουμε αισίως την Λαμπροφόρον Ανάστασή Του.

Ο Μητροπολίτης
Ο Πειραιώς και Σαλαμίνος Γερόντιος

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ο Σεβασμιώτατος στα ονομαστήρια του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητροπολη

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος