Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου του νέου Ομολογητού, Ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος ανήμερα της εορτής των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των δύο αυτών πνευματικών ανδρών οι οποίοι υπήρξαν φωτιστές των Σλάβων και ανήκουν στις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας

Επισημαίνοντας ότι όταν το Βυζάντιο είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της δόξας του, τότε ο Σλάβος ηγεμόνας της Μοραβίας Ρατισλάβος ζήτησε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ και τον Πατριάρχη Φώτιο να στείλουν ιεραποστόλους για να εκχριστιανίσουν το λαό του και να υιοθετήσουν τον πολιτισμό των βυζαντινών. Η αίτηση του βρήκε ανταπόκριση τόσο στον αυτοκράτορα Μιχαήλ, όσο και στον Άγιο Φώτιο οι οποίοι επέλεξαν τους δύο αδελφούς για να αναλάβουν αυτό ο δύσκολο έργο.
Έτσι οι φωτισμένοι αυτοί Πατέρες δέχτηκαν με χαρά και προθυμία, αυτή την αποστολή τους ως κλήση του Θεού για τη σωτηρία των Σλάβων, οι οποίοι βρισκόταν στο σκοτάδι της πλάνης.
Η Δράση τους ήταν μεγάλη, ο Άγιος Κύριλλος εφηύρε αλφάβητο, στηριζόμενο στο ελληνικό, το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα και βάσει αυτού μετέφρασαν την Αγία Γραφή και πολλά θεολογικά και λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας.
Μετέπειτα κατηγορήθηκαν ότι παρέβαιναν το Λατινικό δόγμα, επειδή είχαν εισάγει τη Σλαβική γλώσσα στη λατρεία, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μόνο τρεις γλώσσες, Εβραϊκά, Ελληνικά και Λατινικά. Εκείνοι απολογούμενοι υποστήριξαν ότι οι Λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να ακούνε το Λόγο Του Θεού και να τον λατρεύουν στην μητρική τους γλώσσα, όπου με την επιμονή τους αυτή έπεισαν και τον Πάπα Ανδριανό. συλλειτούργησε μαζί τους και καταδίκασε τους κακοδόξους
Τέλος ευχήθηκε στους εορτάζοντας επιτρόπους του ι. Ναού έτη πολλά και ευλογημένα με δημιουργική πορεία όπως αυτή των Αγίων τους.

ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 2023

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Αγίου Αντωνίου Καθηγητή της ερήμου.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Αγίου Αναστασίου του Πέρσου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος