Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε΄ Κυριακή του Ματθαίου

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σαλαμίνος ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος  την Ε΄ Κυριακή του Ματθαίου.

Μεταξύ άλλων στην προσλαλιά του τόνισε τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν στην ζωή του ανθρώπου, την ευγνωμοσύνη και την αχαριστία.

Εκφράσεις  τις οποίες συναντάμε στην καθημερινότητα μας και εμφανίζονται αποκλειστικά και μόνο με την δική μας ευθύνη, παιδεία και διάθεση.

Διαφορετικά θα περίμενε κανείς να ήταν τα πράγματα από την σημερινή ευαγγελική περικοπή, αφού ο Κύριος μας από την φιλευσπλαχνία του για τον άνθρωπο θέλησε να θεραπεύσει τους δύο δαιμονιζομένους.

Αλλά δυστυχώς μετά την θεραπεία ήρθε η αχαριστία, έτσι εκφράζεται το πλάσμα στον ευεργέτη του, τα δαιμόνια υποτάχτηκαν  στην εντολή Του και εισήλθαν στο προϊόν της ανομίας, αφού ήταν απαγορευμένο από τον Μωσαϊκό νόμο  η εκτροφή των χοίρων, αλλά ο άνθρωπος θέλησε να απομακρύνει Αυτόν που του υπενθύμιζε τον νόμο.

Βλέπουμε ότι η εισβολή του πειρασμού στον άνθρωπο έχει καταστροφικές συνέπειες όπως και τα δαιμόνια οδήγησαν την αγέλη των χοίρων να γκρεμιστούν.

Αυτό επιδιώκει καθημερινώς ο πειρασμός στον χριστιανό, αλλά η Χάρις του Θεού δεν μας άφησε μόνους, μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας μπορούμε να σωθούμε, να απαλλαγούμε από κάθε τι πειρασμικό που μας απομακρύνει από την φιλεύσπλαχνη αγκαλιά του Κυρίου μας, αρκεί εμείς να τον προσκαλέσουμε και να μην τον βγάλουμε έξω από τα όρια της ζωής μας, όπως έκαναν οι   Γεργεσηνοί που τον απομάκρυναν από την πόλη τους.

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 2022

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Υποδοχή και κατάθεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας,

ΕΠΟΜΕΝΟ

Του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος