Εγκύκλιοι

Εγκύκλιος υπέρ ενισχύσεων πυροπαθών

 
 
Πειραιάς 12/25 Σεπτεμβρίου 2007


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Προς τον Ιερό Κλήρο και το λαό της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος.

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε γίναμε όλοι μάρτυρες φρικτών γεγονότων. Τόσο στην Πελλοπόνησο όσο και στην Εύβοια χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν αλλά και πολλές ψυχές χάθηκαν. Πρόσφατα μάλιστα ο χαρακτηριζόμενος και ως «ο τελευταίος νεκρός» της μεγάλης αυτής τραγωδίας άφησε την τελευταία του πνοή, μη αντέχοντας άλλο τους πόνους και την βάσανο των πληγών του.

Με θλίψη διαπιστώνουμε πως παρά το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από όλους τις ημέρες εκείνες, η ένταση συνεχώς μειώνεται. Η τραγωδία ξεχνιέται από πολλούς! Ιδιαίτερα από εμάς που ζούμε στα λεγόμενα μεγάλα αστικά κέντρα και χανόμαστε στους ρυθμούς της πόλης.

Οι άνθρωποι όμως αυτοί, οι συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν και θα δοκιμάζονται για πολλά χρόνια ακόμη, δεν πρέπει να ξεχαστούν. Πρόκειται για οικογενειάρχες σαν κι εσάς. Για ανθρώπους που με κόπους και στερήσεις κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα σπίτι, να στήσουν τη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχασαν απλώς τα σπίτια τους. Έχασαν τα πάντα. Φανταστείτε πως θα ήταν να ξυπνούσαμε όλοι εμείς ένα πρωινό και να αντικρίζαμε όχι μόνο τα σπίτια μας αλλά και τα πάντα γύρω τους, καμένα και κατεστραμμένα. Με τη βοήθεια του Θεού τα σπίτια θα ξαναχτιστούν αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι υποδομές, τα χωράφια, τα ζώα, το περιβάλλον.

Ακόμη και σήμερα το μέγεθος της τραγωδίας αυτής δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Σας παρακαλώ λοιπόν, να μην ξεχάσετε. Κι ας έσβησαν τα φώτα της δημοσίοτητος. Σας καλώ όλους να εκφράσετε τον ανθρωπισμό αλλά και τη χριστιανική σας αλληλεγγύη, μοιραζόμενοι το υστέρημα σας με αυτούς τους συμπολίτες μας, στον δίσκο που θα βρίσκεται στην έξοδο του Ναού.  

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν από την Ιερά Μητρόπολη εκεί που υπάρχει ανάγκη. Θα επικοινωνήσουμε με τους τοπικούς φορείς και θα ενημερωθούμε για το που ακριβώς πρέπει να παρέμβουμε. Βέβαια η καταστροφή είναι τέτοια που η μικρή δική μας συμβολή ίσως να φανεί ελάχιστη. Όμως θα δείξουμε και θα αποδείξουμε στους ανθρώπους αυτούς πως δεν είναι μόνοι δεν είναι ξεχασμένοι.

Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών

ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ Β΄
Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Εγκύκλιος προσευχής κατά του πολεμου

ΕΠΟΜΕΝΟ

+ Γεροντιος Α΄

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος