Δελτία Τύπου

Επιστολή προς τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς για το θέμα της Αργίας της Κυριακής

Επιστολή για το θέμα της Κυριακής Αργίας απέστειλε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Σε αυτην σημειώνει:

Κύριε πρόεδρε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θλίψη δυστυχώς, οφείλω να ομολογήσω, παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από την λεγόμενη «απελευθέρωση» του ωραρίου των καταστημάτων τα οποία όπως όλα δείχνουν οδηγούνται στο να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, λες και στο ταμείο της Κυριακής βρέθηκε η λύση των προβλημάτων αυτού του τόπου.

ΔΕΙΤΕΗ απάντηση του Εμπορικού Συλλόγου στον Σεβασμιώτατο… 

Οι θιασώτες αυτής της απόψεως υποστηρίζουν πως έτσι θα αυξηθεί η απασχόληση, πως θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα στους επιχειρηματίες, πως η χώρα θα μπορέσει πιο γρήγορα να ανακάμψει και ειδικότερα οι περιοχές εκείνες που θεωρούνται τουριστικές και εμπορικές.

Όλη αυτή η συλλογιστική, αγαπητέ μου κύριε Πρόεδρε, έφερε στο νου μου την ιστορία του μυθικού βασιλέα της Φρυγίας, Μίδα, ο οποίος είχε την ικανότητα να μετατρέπει σε χρυσό ότι άγγιζε. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι εκτιμήσεις ακόμη και των πλέον αισιόδοξων επιβεβαιώνονταν, και πράγματι η εργασία τις Κυριακές αποφέρει Πακτωλό χρημάτων στους καταστηματάρχες, στους εργαζόμενους, στο κράτος μας, σε όλους… είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα είναι κάτι καλό για εμάς;

Ο Μίδας δεν έμεινε στην Ιστορία για την «ευλογία» του μετατρέπει σε χρυσάφι ότι άγγιζε, αλλά για αυτή ακριβώς την κατάρα, εξαιτίας της οποίας όχι μόνο δεν μπορούσε καν να τραφεί αλλά και απώλεσε την μονάκριβη κόρη του την οποία ο ίδιος μετέτρεψε άθελά του σε στήλη χρυσού. Ξέρετε όμως κι εσείς, και σας συγχαίρω με την ευκαιρία αυτή, πως η εργασία τις Κυριακές δεν είναι η λύση, ούτε η συνταγή που θα μας χαρίσει το «άγγιγμα» του Μίδα.

Δέκα πράγματα μας ζήτησε ο Θεός, ένα εκ των οποίων είναι η έβδομη ημέρα. Μας το είπαν και οι Άγιοι μας, μας το δίδαξαν οι Πατέρες μας. Ακόμη όμως κι αν κάποιος δεν έχει την ίδια πίστη με εμάς, υπάρχει κάτι το οποίο είναι κοινό και εξίσου ιερό για όλους. Η Οικογένεια!

Αν τα καταστήματα δουλεύουν κάθε Κυριακή, πότε θα καθίσει γύρω από το ίδιο τραπέζι η οικογένεια του μικρομεσαίου εμπόρου που δεν έχει την δυνατότητα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό; Πότε θα μπορέσει η μητέρα εμποροϋπάλληλος αλλά και ο πατέρας επίσης, να ζήσουν την ομορφιά της οικογενειακής ζεστασιάς;

Απλά και λαϊκά θα σας πώ πως δεν ζούμε για να δουλεύουμε αλλά δουλεύουμε για να ζούμε. Αυτή η νέα κατάσταση δεν είναι μια απλή προσπάθεια αύξησης του συλλογικού μας πλούτου ως Έθνος. Αντίθετα, είναι μια ενέργεια που μόνο κακό θα μας κάμει. Είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Κύριε Πρόεδρε

Παρακαλώ εσάς και δι Υμών τους συναδέλφους σας.

Μείνετε ακλόνητοι στις θέσεις σας. Μην επιτρέψετε να έρθει αυτό το κοινωνικό και ηθικό τερατούργημα στην πόλη μας. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη αγνών απλών ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Μην μετατρέψουμε το μεγάλο μας σπίτι, την πόλη μας σε μια μεγάλη «γραμμή παραγωγής» η οποία θα έχει ως καύσιμη ύλη τις οικογένειες μας.

Για την Εκκλησία μας, το θέμα της Κυριακής Αργίας δεν έχει να κάνει μόνο με τον Εκκλησιασμό ή μόνον με τα όσα κατά καιρούς έχουν πει οι Πατέρες. Μιλάμε για εντολή που προέρχεται από τον ίδιο τον Θεό με συνέπειες που θα είναι άμεσα ορατές όχι μόνο σε όσους πιστεύουμε αλλά και σε εκείνους που δεν πιστεύουν.

Εύχομαι κι ελπίζω να επικρατήσει η λογική.

Προσεύχομαι γι αυτό.

 

Ο Μητροπολίτης

Ο Πειραιώς και Σαλαμίνος

ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ Β΄

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Γεροντίου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου ημών πολλά τα έτη

ΕΠΟΜΕΝΟ

Μνήμη Αποστόλου Παύλου στην τοπική μας Εκκλησία

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος