Εγκύκλιοι

Η πρώτη εγκύκλιος

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1η
Επι τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς

Προς τα ευλογημένα τέκνα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος

 

Αγαπητά μου παιδιά

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και ένα νέο κατηχητικό έτος. Η νέα αυτή χρονιά είναι η τελευταία του αιώνος μας και η πρώτη της νέας Χιλιετίας.  Μιας Χιλιετίας η οποία κληρονομεί όχι μόνο μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα και προόδους αλλά και σφάλματα και λάθη. Πολέμους και συγκρούσεις. Καταστάσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τον άνθρωπο ο οποίος από κατεξοχήν πνευματική οντότητα τείνει να μετατραπεί  σε έρμαιο ταπεινών υλικών ελατηρίων.

Η νέα γενιά αρκετές φορές δείχνει  προς τους μεγαλύτερους πως ο τρόπος με τον οποίο κυβέρνησαν και οδήγησαν τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια είναι αποτυχημένος. Εσείς οι ίδιοι οι νέοι μας, αδιαφορείτε για όλες εκείνες τις καταστάσεις που πληγώνουν τον ίδιο τον ανθρωπισμό μας. Έχετε τη θέληση να αλλάξετε τον κόσμο προς το καλύτερο. Θέλετε να αποφύγετε τα λάθη του παρελθόντος για να οικοδομήσετε εκεί όπου κάποιοι γκρέμισαν οράματα. Είστε δυνατοί. Πιο δυνατοί απ’ όσο υπήρξαμε εμείς. Πιο δυνατοί απ’ όσο υπήρξαν οι πατέρες μας παρ’ ότι εσείς δεν έχετε ζήσει τον πόλεμο και την κατοχή. Ζείτε όμως στον πόλεμο των ηθών και την κατοχή της ψυχής. Και αυτός ο πόλεμος είναι χειρότερος. Γιατί ο εχθρός σήμερα δεν είναι ορατός και τα όπλα του παρουσιάζονται ως βοήθεια.

Για να ξεπεράσετε όμως όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να σας δοθούν εφόδια. Πρέπει να πάρετε τα δικά σας όπλα για να αντιμετωπίσετε τον εχθρό ενήμεροι και εφοδιασμένοι. Για να αποτρέψετε τα βέλη του διαβόλου και των σκοτεινών καταστάσεων με συναίσθηση του τι πράττετε. Για να αναγεννήσετε τον άνθρωπο που σήμερα κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν σε υπάνθρωπο.

Παιδιά μου.

Ελάτε στην Εκκλησία. Ελάτε στο πνευματικό οπλοστάσιο για να οπλιστείτε με τον θώρακα της πίστεως. Η Εκκλησία σας αγαπά. Η Εκκλησία είναι αυτός ο σύμμαχος ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να σας προδώσει. Δεν αρκεί απλά να σπείρεις τον σπόρο. Πρέπει να τον βοηθήσεις να μεγαλώσει, να γίνει ένα μεγάλο δέντρο που θα δώσει υγιείς καρπούς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα παράσιτα να πληγώσουν και να καταπνίξουν τα άνθη μας.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος θα λειτουργήσουν εφέτος κατηχητικά σχολεία. Ελάτε όλοι και όλες. Να γίνουμε μαζί μια οικογένεια. Να γίνουμε μια παρέα. Να μάθουμε για του Χριστού την πίστη την Αγία και να οπλιστούμε με τα όπλα του Χριστού μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν ενότητα και αγάπη.

Με πατρική αγάπη σας εύχομαι μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά γεμάτη επιτυχίες!

 

Ο Πνευματικός σας πατέρας
Ο Πειραιώς και Σαλαμίνος ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ Β΄
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Λόγος χειροτονητήριος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Λόγος πανηγυρικός εις τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Σαλαμίνος

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος