Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σαλαμίνος Ιερούργησε ο  Σεπτός  Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως .

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία  του είπε ότι ο Τίμιος Σταυρός παρουσιάζεται ως πηγή ζωής και δύναμης στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην οπτασία  της Αγίας Ελένης που την παρακινούσε προς αυτήν την ιερή αποστολή .Στην διαδικασία της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού την 6ην Μαρτίου του 326 μ.Χ. κατά τα ιστορικά στοιχεία, συνέργησε και κάποιος εβραίος, Ιούδας το όνομα ο οποίος γνώριζε από τους προγόνους του τον ακριβή τόπο που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός . Ανασύροντας τον Τίμιο Σταυρό  μέγα θαύμα συνέβη όπου δήλωνε και την αυθεντικότητα Του. Μάρτυς των γεγονότων ο Ιούδας,  επίστευσε, μετανόησε ,βαπτίσθηκε Χριστιανός με το όνομα Κυριακός  και εξελέγη Επίσκοπος (Χωροεπίσκοπος) Ιεροσολύμων. Μετά τον Πατριάρχη Μακάριο και έζησε ως τις ήμερες του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη όπου θανατώθηκε με φρικτά βασανιστήρια και η Εκκλησία μας τον τιμά ως  Άγιος Κυριακός ο Ιερομάρτυς.

Τέλος αναφέρθηκε στη  δύναμη και τις ευεργεσίες του Τιμίου Σταυρού και την δυνατότητα της μυστηριακής ζωής του Χριστιανού,  όπου μέσα από εκεί του δίδεται η δυνατότητα να αποθέσει τα βάρη και τις αμαρτίες που μαυρίζουν την ψυχή του έμπροσθεν του Σταυρού του Κυρίου ώστε να νιώθει και να ζει καθημερινά την Ανάσταση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 2022.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου

ΕΠΟΜΕΝΟ

Δ` Κατανυκτικός Εσπερινός

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος