Εγκύκλιοι

Λόγος πανηγυρικός εις τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Σαλαμίνος

ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
23 Οκτωβρίου 1999

“Απλά γαρ εστί της αληθείας έπη”!
Τα λόγια της αλήθειας είναι πάντοτε απλά, όπως πολύ σοφά είπε ο Αισχύλος…

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε κύριε Χρυσόστομε.
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι αδελφοί
Κύριε εκπρόσωπε της εντιμοτάτης Νομάρχου Πειραιώς
Κύριε Δήμαρχε Σαλαμίνος
Κύριοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου
Κύριοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σαλαμίνος
Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών και άλλων αρχών της ευρύτερης περιοχής
Λαέ του Θεού περιούσιε…

Θεωρώ πως μόνο με απλά και αγνά λόγια, μπορώ να περιγράψω αυτήν την μεγάλη αλήθεια που βιώνουμε όλοι μας εδώ στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Αισθήματα χαράς και πατρικής ικανοποίησης πλημμυρίζουν την καρδιά μου, αντικρίζοντας αυτό το μεγάλο έργο.

Έργο χειρών ανθρώπων ευσεβών και φιλοχρίστων. Πραγματικά αγαπητοί μου, συγκινούμαι αναλογιζόμενος πόσο ευλογημένη  είναι ετούτη εδώ η κοινότητα, πόσο μοναδικό είναι το ποίμνιο αυτής της ιστορικής νήσου. Πρέπει να σας εξομολογηθώ πως το αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας όλων σας με έχει ενθουσιάσει.

Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος ως πνευματικός σας πατέρας αφού το έργο σας είναι κάτι παραπάνω από ορατό! Χαίρω δε ιδιαιτέρως, διότι σήμερα βρισκόμαστε εντός του Ιερού Ναού τον οποίο εθεμελίωσε ο μακαριστός Προκάτοχος μου, Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος κυρός Γερόντιος Α΄ .

Αυτό όμως το οποίο πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαιτέρως κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι το ότι κάθε λιθαράκι αυτού του ναού από τα θεμέλια έως και το σταυρό του τρούλλου αναγράφει το όνομα του καθενός σας.  Το αποτέλεσμα εντός του οποίου ιστάμεθα όλοι κατ’ αυτήν την στιγμήν, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κοινής εργασίας, κοινών κόπων και μόχθων. Είναι ο καρπός των προσευχών, των οραμάτων και των προσδοκιών όλων μας.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος είναι χαρακτηριστική της προσφοράς και του ονόματος της τοπικής κοινότητος των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Σαλαμίνος. Ενός εκ των πλέον ισχυρών παραρτημάτων της Εκκλησίας μας.

Και θέλω να πιστεύω πως όλη αυτή η μοναδική δραστηριότητα που υπήρχε επί των ημερών του παλαιού Ναού, θα επαναληφθεί και θα αναβιώσει, αποδεικνύοντας έτσι πως το ποίμνιο της Σαλαμίνος αποτελείτε από ανθρώπους ευσεβείς και προσηλωμένους στην πίστη και τις παραδόσεις.

Αγαπητοί μου!
Μεγάλη ημέρα η σημερινή, τόσο για την Εκκλησία μας όσο και για το νησί. Μεγάλη ημέρα όχι μόνο επειδή εγκαινιάστηκε σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και γιατί την τελετή των εγκαινίων ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ο δεύτερος. Ο ακαταπόνητος πρωθιεράρχης των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών που αποδέχθηκε την πρόσκληση μας και σήμερα βρίσκεται εδώ ευλογών και αγιάζων.

Παράλληλα στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αγίους αδελφούς που βρίσκονται επίσης σήμερον ενθάδε, λαμπρύνοντας την μεγάλη αυτή ημέρα για την τοπική μας Εκκλησία. Θερμές ευχαριστίες θέλω να απευθύνω και στους πρωτεργάτες του έργου τούτου αλλά και στις δημοτικές αρχές που συνέβαλαν στην υλοποίηση του πόθου μας. Θέλω να πιστεύω πως και ο σημερινός Δήμαρχος Σαλαμίνος θα σταθεί στο πλευρό μας αρωγός και συνεργάτης.

Τέλος θέλω να πω  ένα μεγάλο Εύγε σε εσάς τον ευλογημένο λαό της Σαλαμίνος για τους κόπους τις θυσίες και τους μόχθους σας. Μαζί θα συνεχίσουμε το μεγάλο έργο που παραλάβαμε.

Γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε πως όλοι μας είμαστε μία οικογένεια. Μια οικογένεια αγαπημένη και στενά συνδεδεμένη, και που σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να την αλώσουν κακοπροαίρετοι και υποχθόνιοι σύγχρονοι Εφιάλτες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η πρώτη εγκύκλιος

ΕΠΟΜΕΝΟ

Αναστάστιμο μήνυμα

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος