Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου

Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό Της στον Καραβά Πειραιώς.

Αφ’ εσπέρας τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός Προεξάρχοντος  του  Σεπτού  Ποιμενάρχου  μας κ. Γεροντίου και των κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Με το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Πειραιώς, από νέους και νέες   ενδεδυμένους με παραδοσιακές φορεσιές όπου έφεραν στα χέρια το  εικόνισμα Της Κυρίας θεοτόκου και  των κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου που προσήλθαν να τιμήσουν την εορτή.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Καλλινίκου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας,κ. Γεροντίου  με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ναού  π. Λουκά  Πόρτο και π. Αλέξιο Τσιπλακώβ.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ουράνιο δώρο που μας έφερε ο Αρχάγγελος όπου με τον χαιρετισμό του προς την Αγνή  Παρθένο Κόρη, έσμιξαν το «Χαῖρε» του ουρανού με το «γένοιτό μοι» του ανθρώπου και μια μοναδική στιγμή γεννήθηκε μέσα στην αιωνιότητα, αρχίζει η συμφιλίωση Θεού και ανθρώπου.

Παράλληλα λόγω της διπλής εορτής που συνέπεσε με της Σταυροπροσκυνήσεως, χρησιμοποίησε  την ρήση Του Κυρίου μας : «ὃς γάρ  θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν.» κάνοντας λόγο για την υποταγή στο θέλημα Του Θεού ,την προσφορά και την καθαρότητα της ψυχής που βρίσκεται σε προετοιμασία ώστε να λάβει το ουράνιο δώρο.

Τονίζοντας ότι σε αυτή τη διπλή Χαρά, σε αυτό το μεγαλείο, το πρόσωπο της Παναγίας μας, που  είναι ο ήλιος που ακτινοβολεί, ζεσταίνει και παρηγορεί κάθε πονεμένη ψυχή και ταυτόχρονα στην δύναμη που λαμβάνουμε από την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Μας καλεί, όπως εκείνη με το δικό Της  «γένοιτό μοι» έκανε υπακοή στο θέλημα Του Θεού για να τον συμφιλιώσει με τον άνθρωπο, το δικό μας «γένοιτό μοι» να είναι η αρχή της πνευματικής μας ανάβασης.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επετειακή Εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 1821 (μια αναδρομή με κείμενα και χορούς από διάφορα μέρη της Πατρίδος μας} που τελέστηκε στον προαύλιο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, παρουσία του  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Καλλινίκου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ. Γεροντίου, των κληρικών και των πιστών που έκατσαν για να θαυμάσουν  και να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των παιδιών και των συντελεστών.

Τέλος ο εφημέριος του Ναού π. Λουκάς ευχαρίστησε τον  Μακαριώτατο ,τον  Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τον Πολιτιστικό Όμιλο «ΔΩΔΩΝΗ» για την πολύτιμη βοήθεια του, τους «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΣ» και τον κόσμο που προσήλθε να τιμήσει τοσο την εορτή όσο και την εκδήλωση.

ΕΟΡΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2024

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η Θεία Λειτουργία ως Θυσία Μυστική και Ανάμνηση του Απολυτρωτικού Πάθους και της Αναστάσεως του Χριστού

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος