Παναγίας της Ελευθερώτριας, ημέρα μνήμης και τιμής των πεσόντων Ηρώων
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σαλαμίνος ιερούργησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, κ. Γερόντιος ανήμερα της Εθνικής Επετείου και εορτή Της Παναγίας Της Ελευθερώτριας.
Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1940 εξιστορώντας τις στιγμές που πέρασε το Ελληνικό Έθνος, την ανδρεία ,την τόλμη, μα πάνω απ’ όλα την πίστη η οποία ήταν πανοπλία στην οργή του εχθρού, φέρνοντας στην ενθύμηση του εκκλησιάσματος τις τραγικές εκείνες στιγμές της φρίκης του πολέμου αλλά και τις ανεπανάληπτες εμφανίσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου που αναπτέρωνε το ηθικό τους.
Έχουμε καθήκον ιερό να τιμούμε όλους αυτούς που χαιρέτισαν τον κόσμο τούτο με ανδρεία πάνω στα βουνά μακριά από τις οικογένειές τους με μόνη παρηγοριά την Υπέρμαχο Στρατηγό Υπεραγία Θεοτόκο.
Προ της απολύσεως ετέλεσε την δοξολογία για την Εθνική Επέτειο και επιμνημόσυνη δέηση υπὲρ αναπαύσεως των ηρωικώς αγωνισαμένων και πεσόντων υπὲρ της ελευθερίας της Πατρίδος μας.