Δελτία Τύπου

Αγιασμός των Υδάτων στον Πειραιά

 

 

 

 

Πειραιάς, 19/1/2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία της διοργανώσεως της τελετής της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεντρικό Λιμένα Πειραιώς την ημέρα των Θεοφανίων. Παρά τις έντονους αντιδράσεις μεγαλοσχήμων παραγόντων της κρατούσης Εκκλησίας, οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε μέσο να ματαιώσουν, ή να δυσκολέψουν την διοργάνωση, η επιδίωξή τους δεν είχε αποτέλεσμα. Με περισσότερους από 6.000 (σύμφωνα με εκτιμήσεις των λιμενικών) συγκεντρωμένους πιστούς, παρά το εργάσιμο της ημέρας, στην προβλήτα του Μεγαλύτερου Λιμένος της χώρας μας, οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έδωσαν τα μηνύματά τους προς αυτούς που εύχονται και επιδιώκουν τον αφανισμό και την συρρίκνωσή τους.

Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε όπως πάντα από τον Ιερό Ναό Αγίου Φιλίππου με τη συνοδεία τριών φιλαρμονικών (των Δήμων Κορυδαλλού, Ασπροπύργου και Π. Φαλήρου) οι οποίες παιάνιζαν μελωδικά σκορπίζοντας στον αέρα την χαρά της λαμπροφόρου εορτής.

Οι σημαίες, τα λάβαρα, οι σταυροί και τα εξαπτέρυγα των εκκλησιών, τα οποία έφεραν με υπερηφάνεια οι νέοι και τα παιδιά των Γ.Ο.Χ. από την Αθήνα, τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, και οι νέοι και νέες ενδεδυμένοι με τις εθνικές ενδυμασίες, έδωσαν το μήνυμα της προσηλώσεως στις εθνικές μας παραδόσεις.

Παρόν και το μοναχικό τάγμα της Εκκλησίας, ο χορός των ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του χοράρχου του μουσικολογιωτάτου κ. Αθανασίου Ιωαννίδη η αγία εικόνα των Θεοφανίων βασταζόμενη από ευσταλείς εύζωνες, η παρεμβολή των σεβασμίων ιερέων περιστοιχίζουσα το ιερό Ευαγγέλιο και τον Τίμιο Σταυρό και τέλος Αρχιερείς συνέθεταν την ιερά λιτανευτική πομπή την οποία ακολουθούσε το εκκλησίασμα του Αγίου Φιλίππου που καθώς πλησίαζε την εξέδρα ενισχυόταν από του πιστούς των άλλων ενοριών της ευρύτερης περιοχής.

Οι Αρχιερείς Πειραιώς & Σαλαμίνος κ. Γερόντιος, Αττικής & Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος, Χριστιανουπόλεως κ. Γρηγόριος και Μαραθώνος κ. Φώτιος συνάντησαν πλησίον της εξέδρας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος τους υποδέχθηκε μαζί με τους Αρχιερείς Αττικής & Διαυλείας κ. Ακάκιο και Λαρίσης & Πλαταμώνος κ. Αθανάσιο. Όλοι μαζί ανέβηκαν στην εξέδρα μαζί με τον Ιερό Κλήρο, τους ιεροψάλτες και τους εκπροσώπους των αρχών.

Πριν την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε προς τους παρόντες το εόρτιο μήνυμά του, δίδοντας το στίγμα της καλής ομολογίας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του Πειραϊκού Λιμένος, τον οποίο ανέσυρε ένας από τους θαρραλέους νέους που έπεσαν σε αυτά.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, ο Γενικός Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν. Δ. κ. Ιωάννης Τραγάκης, οι Βουλευτές: Βασ. Οικονόμου, Νικ. Καντερές, Ιωάνν. Διαμαντίδης, Γρηγ. Νιώτης, Αικ. Παπακώστα και Δημ. Λιντζέρης, οι πρ. Βουλευτές, Ηλ. Βουγιουκλάκης και Ιωάνν. Κουράκος, ο Νομάρχης Δυτ. Αττικής Αρ. Αρκουδάρης, ο Αντινομάρχης Πειραιώς κ. Παύλος Τριανταφύλλου, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ιωάνν. Μαρωνίτης και Ειρ. Βασιλάκη, ο Δήμαρχος Βιλλίων και ο Δήμαρχος Μαγούλας κ. Θεόφ. Ρόκας, ο Αντιδήμαρχος Παιανίας, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικαίας Αθηνά Χαραλαμπίδου –Μπούτση, ο Κοινοτάρχης Ροδοπόλεως κ. Χρ. Κλεφτάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιώς κ. Βασίλ. Βουράκης, οι εκδότες Πειραϊκού τύπου Χάνδακα και Δημ. Μουζακίτης Πρόεδρος της ομοσπονδίας Κερκυραίων, εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων Μαγούλας, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Λιοσίων και Ερετρίας καθώς και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Τα Θεοφάνεια εορτάσθηκαν με λαμπρότητα με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, εκτός από τον Πειραιά και στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Κορίνθου, του Βόλου, της Χαλκίδος κ.α., καθώς επίσης και στην Νέα Υόρκη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Εγκύκλιος πρωτοχρονιάς 2009

ΕΠΟΜΕΝΟ

Συνάντηση γνωριμίας με εκδότες

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος