Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε!

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα όπως αρμόζει στην Μητέρα του Ουρανού και της γης ,  εόρτασε κι φέτος η Χριστιανοσύνη την  Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ. Γεροντίου.

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Προεξάρχοντος  του Σεπτού Ποιμενάρχου  και συγχοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας, κ. Χρυσοστόμου, του Ιερού Κλήρου των όμορων Μητροπόλεων που προσήλθαν για να τιμήσουν και πλαισίωσουν την Ιερά Πανήγυρη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν  για να ζητήσουν από στην Μητέρα της γης και Του Ουρανού την βοήθεια και μεσιτεία Της, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους, να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής.

Λόγω των επιβληθέντων μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία αλλά  «λιτή» προπορευόμενού του Σεπτού Ποιμενάρχου μας που έφερε εις τας  χείρας του το Θεομητορικό Σώμα, συνεπορευομένου  του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου και του Ιερού Κλήρου εντός και εκτός,  στον αύλιο  χώρο του Ιερού Ναού ψάλλοντας «Απόστολοι εκ΄ Περάτων….»

 

Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

 

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας  κ. Χρυσόστομος, κάνοντας αναφορά στις Δωρεές της Υπεραγίας Θεοτόκου ιδιαιτέρως στα 400 χρόνια της υποδούλωσης του Ελληνικού έθνους από τους βάρβαρου γείτονές μας μέχρι και την Γερμανική κατοχή, όπου η Μητέρα του κόσμου ήταν παρούσα σε κάθε αναζήτηση .σε κάθε κάλεσμα, σε κάθε δυσκολία, άλλα υπήρχε μια μεγάλη διαφορά η ευσυνειδησία, η ευσέβεια και η πίστη των πατέρων μας ήταν εκείνη που οδηγούσε την προσευχή κι τα αιτήματα τους στην Μητέρα Του Κυρίου, σε αντίθεση με την σημερινή ασυνειδησία, ασέβεια και αθεΐα που κυριαρχεί γύρω μας και μας καταστούν  ανάξιους ώστε να μας παρέχει τις ευεργεσίες Της .

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεροντίου με συλλειτουργούς του κληρικούς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην Προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος έκανε  θεολογική προσέγγιση στην  εντολή που έδωσε ο Κύριος επάνω από το Σταυρό στην Μητέρα Του, Υπεραγία Θεοτόκο «γύναι, ἴδε ὁ υἱός σου»  Τονίζοντας  μεταξύ άλλων ότι δείχνοντάς την τον Αγ.Ιωάννη, σφραγίζει την υιοθεσία των χριστιανών στην Μητέρα του Κόσμου Υπεραγία Θεοτόκο κι έρχεται Εκείνη, διακριτικά  και επιβλητικά την ζωή μας, είναι μπροστά στα βήματα μας όπως η μητέρα στο παιδί της, είναι δίπλα μας να ακούσει τα αιτήματα μας και να μεσιτεύσει στον Υιό Της, είναι  εκεί  που χρειάζεται για να επιβάλει με την Παρουσία της και να προσφέρει την βοήθειά Της.

Τέλος ευχήθηκε στους εορτάζοντας, άλλα έκλεισε με την ευχή Η Υπεραγία Θεοτόκος να μας σκέπει  και να ας απαλλάξει από κάθε κίνδυνο,

Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν  το απόγευμα της κυριώνυμου ημέρας με την τέλεση Παρακλήσεως ενώπιον του Ιερού Εικονίσματος της Θεοτόκου.

ΕΟΡΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2020

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος (1716)

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος