Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ` Κατανυκτικός Εσπερινός

Στον Γ` Κατανυκτικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γερόντιος στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, εκθίασε το Θεολογικό του ανάστημα αλλά και την ευεργεσία του στην Εκκλησία. Διότι  λογίζεται ως ένας από τους καίριους κρίκους που μας συνδέει με την αλήθεια της Εκκλησίας.

Η ησυχαστική έριδα του 14ου αιώνα έδωσε ώθηση στην  παρέμβαση του Αγίου τη στιγμή που η ορθόδοξη θεολογία κινδύνευε μέσω των προτάξεων του Βαρλαάμ. Άλλα για την ενεργό του δράση έπεσε σε δυσμένεια και φυλακίστηκε. Η δύναμη της πίστεως του ήταν τέτοια που δεν έπαυσε τον θεολογικό του αγώνα κατά του κυριότερου αντιησυχαστή Γρηγορίου Ακινδύνου, ο οποίος πήρε τη θέση του Βαρλαάμ.

Τονίζοντας ότι τόσο μεγάλη είναι η πνευματική περιουσία που μας άφησε, αφού η διδασκαλία του περιβλήθηκε το κύρος του δόγματος κατά τη σύνοδο του 1351.

Τέλος οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν όπου τέθηκε εις προσκυνήσουν απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιερωνύμου Αιγήνης, από το Σκευοφυλάκιο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 2023

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Β' Κυριακή των Νηστειών

ΕΠΟΜΕΝΟ

Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος