Δελτία ΤύπουΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και την  αρμόζουσα  Ιεροπρέπεια  εόρτασε  η τοπική μας Εκκλησία Την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων, η οποία όπως κάθε χρόνο φιλοξένησε την Συνοδική Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.
Χιλιάδες πιστοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Μητρός Εκκλησίας κατέκλυσαν τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιώς δίδοντας θερμό και ομολογιακό παρόν.

Της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος κ.Γερόντιος παρουσία του Ασθενούντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Καλλινίκου συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, Τορόντο κ. Μωυσέως, Αμερικής Δημήτριος, Ωρωπού & Φυλής κ. Κυπριανού οι Θεοφιλεστάτοι Επισκόποι Μεθώνης κ. Αμβρόσιος, Λούνης κ.Σιλουανός καθώς και των εκπροσώπων της αδελφής Εκκλησίας της Ρουμανίας, Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μποτoσανίου κ. Ιωσήφ και Πλοεστίου κ. Αντωνίου.

Προ της τελετής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Φιλίππου Καμινίων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, και εν συνεχεία ακολούθησε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.
Με την ολοκλήρωση του Αγιασμού, σχηματίστηκε μεγαλειώδης λιτανευτική πομπή με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων και νεανίδων κάθε ηλικίας, ιεροπαίδων αλλά και ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της πατρίδος μας η οποία συνόδευσε εν πάση τιμή και μεγαλοπρεπεία τον Τίμιο Σταυρό προς τον χώρο της τελετής.

Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Αττικής, Ωρωπού, κα της εκκλησίας της Ρουμανίας εκπρόσωποι των Ιερών Μονών, των τοπικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους εκπροσώπους των αδελφών Εκκλησιών έδωσαν τον ομολογιακό παλμό.
Την λιτανευτική πομπή πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές μπάντες της Πολεμικής Αεροπορίας, της πόλεως μας του Δήμου Πειραιώς, και άλλες ενώ τον Τίμιο Σταυρό συνόδευσε ένοπλο τιμητικό άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Επί του λιμένος τιμές απέδωσε η φιλαρμονική μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας που γέμισε τον τεράστιο χώρο του λιμένος λόγους πατρικούς απηύθυνε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ.Γερόντιος καλώντας κληρικούς και λαϊκούς να μην υποστείλουν το λάβαρο του ιερού μας αγώνος τονίζοντας ότι:

Υποκλινόμεθα ευλαβώς προς του μεγίστου μυστηρίου της Θεοφανείας και δοξάζομεν τήν προς ἡμας τους ανθρώπους νούν και λόγον ευδοκίαν του Θεού, τέλος ευχήθηκε ο Θεός να χαρίσει ειρήνη στο δοκιμαζόμενο λαό Του.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ pdf

Τόσο κατά την Θεία Λειτουργία όσο και κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, ύμνους απέδωσε με τρόπου υποδειγματικό η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των νέων που αψήφησαν το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 40 νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό την στιγμή που τα σταθμεύοντα πλοία απέδιδαν τιμή στον Φανέντα Κύριο δια συνεχών συριγμών.

Tην τελετή παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου, όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδικοικήσεως και των σωμάτων Ασφαλείας.
Ανάμεσα τους ήταν: ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής κα. Ειρήνη Κασιμάτη, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης,ο εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑ.Σ.Ο.Κ. κ. Δημήτρης Καρύδης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Κωνσταντίνος Πατρίκιος, ο Αντιπεριφεριάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας.

Ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Δαβάκης,

Παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές κ.κ. Ελένη Σταματάκη, και Γεωργία Μαρτίνου. Οι Δήμαρχοι: Σαλαμίνος κα. Ισιδώρα Νάνου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασσιμάτης, Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου
Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρώην βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης.

Οι Αντιδήμαρχοι, Πειραιώς κ. Ιωάννης Μελάς, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Σταύρος Βοϊδονικόλας, Νικαίας Ρέντη κ. Δημοσθένης Σταματάτος, Αγίας Βαρβάρας κ. Σάββας Σαββίδης, Σαλαμίνος: κ. Ιωάννης Σκιαθίτης, Ασπροπύργου κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, και Παντελής Σαββίδης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κορυδαλλού κ. Ιωάννης Διάκος και Νικόλαος Χρουσαλάς, Ασπροπύργου και Αντιπρόεδρος του ATTICA TV κα. Σοφία Μαυρίδη, και ο κ. Ευάγγελος Μαλαματάς.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ.κ. Γεώργιος Βαγιάκης,.

Ο Υποναύαρχος κ. Αθανάσιος Ντούνης.

Ο Πρόεδρος της Κερκυραϊκής ενώσεως Πειραιώς και εκδότης κ. Δημήτριος Μουζακίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Τσιφάκης Μιχάλης, ο Πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς κ. Μαρωνίτης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κερατσινίου και Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπόρων κ. Νικόλαο Πέτσα

Ο Πρόεδρος Πανποντιακής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος και νήσων κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης,ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ακρίτες του Πόντου κ. Στέφανος Ποιμενίδης.

Οι Πολιτευτές κ.κ. Πέτρος Μαυρέας, Ζωή Ρούσσου, Ευγενεία Μπαρμπαγιάννη. Θεόδωρος Ανδρεάκος , Νικόλαος Ψάρρης.

Μετά το πέρας της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων η λαμπρά λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλεως, όπου στα προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς εψάλλη η απόλυσις και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

133

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ιερά μνήμη του Αγίου Αντωνίου

Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος